Начало » Новини » Коментари
24.06.2019 г.

И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!

Поредната порция баламосване
И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!

sinor

На фона на последните проверки на къщите за гости, заради които от поста си отиде бившият земеделски министър Румен Порожанов, май е време агроминистерството да изтрие от публичното пространство всички така наречени мерки, заложени в Антикорупционния план на министерството на земеделието, чийто отчет се мъдри на интернет страницата на ведомството.

Самият план от цели 54 страници е приет и разписан през февруари 2019 г., но антикорупционните практики в него са толкова формално отчетени, че да се чудиш на безочието, с което бюрократите са решили да замажат очите на земеделската общност по отношение на битката с корупцията.

И за децата в яслите стана ясно, че схемите при къщите за гости се задействаха поради очевадния проблем с „конфликта на интереси“, в който влязоха сума ти чиновници от фонд „Земеделие“ – когато основните получатели на субсидиите се оказаха тъщите и всякаквите други там техни роднини.

Безспорна причина за разпространението на „конфликта на интереси“ като чумна епидемия е липсата на Наредба за условията и реда за установяване на изкуствено създадени условия по ПРСР, по която уж беше започната работа през юни 2017 г. Още тогава в министерството беше назначена специална комисия под ръководството на заместник министър Лозана Василева, която трябваше да даде определение „що е това изкуствено създадени условия“. И понеже някой задкулисно беше постановил да не се работи по тази тема, затова и до днес наредба няма.

Не че нямаше желание – през март 2018 г. се появи един хилав проект, който очевадно работеше в ущърб на всеки кандидат за субсидии, който не се вмества в „чиновническите схеми по шуробаджанашка линия“. Стигна се дотам цялата земеделска общност категорично да отхвърли проекта на наредба, та чак чиновниците се стреснаха от изразеното единодушие.

И така две години след 2017 г., когато започнаха фиктивните опити за преборване на корупцията, днес всичко отново е на кота „нула“. Въпреки че в Антикорупционния план от февруари т.г. е записано, че през декември 2018 г. ще започне работа по нова наредба за изкуствените условия. За справка, вижте страница 31 от така наречения Антикорупционен план в сферата на земеделието, храните и горите.

Само, че и до днес за подобен проект и дума не се чува. Може би защото проверките из къщите за гости „ще заблестят от чистота“, за да измият имиджа на онези, които подариха на едни хора едни европари - да си направят частните вили из обезлюдяващите селски райони.

Но за да не завършваме чак толкова песимистично, ще припомним, че всеки гражданин, станал свидетел на корупционна схема, може да подаде жалба в областната служба по земеделие или в самото министерство - контактите все още фигурират на страницата на ведомството.

И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!
12213
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Доказано с доклад от 2021 г.
Незаконно са ползвани най-много пасища в Монтанско, Великотърновско и Смолянско
Решения на Министерския съвет
Антикорупционната стратегия разширява кръга на висшите чиновници, подлежащи на контрол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини