Начало » Новини » Интервю
20.06.2019 г.

С продуктите на ФМС получавате високи и качествени добиви

Тодор Новаков, търговски представител на ФМС Агро България:
С продуктите на ФМС получавате високи и качествени добиви

Една от водещите компании в областта на растителната защита ФМС събра фермерите на опитно поле край великотърновското село Царевец, за да покаже действието на най-новите постижения в развойната си дейност. Върху площ от 60 декара на опитното поле на кооперация „Изгрев 1993“ в село Царевец бяха представени над 10 компании за семена, торове и препарати за растителна защита.

В интервю за Синор.БГ търговският представител на ФМС Агро България за района на Шумен, Търговище, Разград, Русе и Велико Търново г-н Тодор Новаков разказа за продуктите за опазване на есенниците, приложени в региона в близост до Свищов. Освен край Царевец ФМС има опитно поле и в житницата на България Добруджа, в района на гр. Генерал Тошево.

- Г-н Новаков, каква стратегия за растителна защита приложихте в Царевец след сухата и тежка зима?

Първите третирания изведохме в края на месец април, като срещу болестите приложихме фунгицида Импакт™ 25 СК, а срещу заплевеляването – хербицида Омнера™ ОД. Вторият продукт е нов за българския пазар и е изключително ефективен срещу едни от най-упоритите и най-важни широколистни плевели при всички житни култури. Специално в землището на с. Царевец полетата бяха силно заплевени с плевели като великденче, самосевки от рапица, паламида и поветица. С всички тях Омнера™ ОД се справи изключително бързо, благодарение на трите си активни вещества - флуроксипир, тифенсулфурон-метил и метсулфурон-метил. Според указанията дозата, която може да се използва варира от 75 до 100 мл на дка, но на полето в с. Царевец приложихме 80 мл на дка и хербицидът се справи много успешно.

Заедно с хербицида е внесен триазоловия фунгицид Импакт™ 25 СК в доза от 50 мл на декар срещу основните болести по пшеницата, като брашнеста мана и видовете ръжди.

По отношение на стреса на есенниците след сухата зима проблемът се реши с органичния биостимулатор Симакс, с който третирахме също в края на месец април. Симакс е биостимулатор разработен на органична база съдържащ екстракт от морски водорасли, с добавен азот, фосфор, калий и микроелементи, в достъпна форма за усвояване от растенията. През декември пшениците поникнаха много трудно, растенията бяха отслабнали, посевите бяха проредени и прилагайки именно този биостимулатор спомогнахме за оптимизирането на общия статус на растенията в периода на активен растеж.

Симакс е биостимулатор, който действа изключително ефективно върху растения, преживели стрес  и приложен в подходящата фенофаза осигурява повишаване на нивата на растителните хормони, което стимулира метаболизма като цяло. Това от своя страна стимулира приема на хранителни вещества и синтеза на въглехидрати от културното растение.

- Какъв беше ефектът от неговото прилагане?

Благодарение на Симакс посевите се развиха много добре и това успокои земеделците. Той се прилага върху повече от 11 вида култури, сред които житни, царевица, рапица, лозя, картофи, зеленчуци и много други. Той ефективно помага, смекчавайки стреса от абиотичното влияние върху растенията, като по този начин той се преодолява и се подобрява производителността на културите. Със сигурност фермерите ще оценят качествата му, защото органичните продукти имат двоен ефект – не само за повишаване на добивите, но и за опазване на околната среда.

- По отношение на болестите какви препарати приложихте?

След дъждовете през месец май и месец юни се наложи второ фунгицидно третиране след априлското с Импакт™ 25 СК, което имаше основно превантивна цел. Второто пръскане приложихме при изкласила пшеница преди две седмици. Разчитахме на двата фунгицида Азака™ и Риза™ 25 ЕВ, които са изключително ефективни. В резултат на това, успяхме бързо да преборим появилите се признаци на ръжда и брашнеста мана.

Срещу житната дървеница пък приложихме инсектицида Фюри™10 ЕК,  ефективен срещу всички смучещи и гризещи неприятели при житни култури. Подходящ е още при картофи и други зеленчуци. Дозите срещу памуковата листна въшка при оранжерийните краставици са 15-20 мл на дка, срещу житната пиявица е 7,5-10 мл на дка, а срещу колорадския бръмбар – по 10 мл на дка.

- Какъв според вас е икономическият ефект от прилагането на тази растителна защита от стопаните?

Безспорно освен опазване на посевите продуктите на ФМС спомагат и за постигането на  по-високи добиви при отглежданите култури. Колегите знаят, че във всеки момент могат да разчитат и на експертна агрономическа помощ, тъй като за отделните климатични райони и почвени особености, културите се влияят по различен начин и от различни фактори. Затова и използваните препарати са строго индивидуални и трябва да се избират внимателно за всеки конкретен случай.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

С продуктите на ФМС получавате високи и качествени добиви
19572
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Мониторинг - Прогнозиране - По-добри решения
ФМС Агро България стартира мониторинг програмата при царевица за 2022 година
Пшеница и царевица
Технологии за растителна защита на ФМС Агро България представени на БАТА АГРО
Царевица и слънчоглед
Технологии за растителна защита на ФМС Аагро България, представени на БАТА АГРО
Силният ръст на приходите даде основание за потвърждаване на годишната прогноза
FMC отчете скок на тримесечната консолидирана нетна печалба с 43 на сто
Evalio® AgroSystems - Мониторинг - Прогнозиране - По-добри решения
ФМС Агро България започна проследяване на основните неприятели Царевичен стъблопробивач и Памукова нощенка
Управител на „ФМС АГРО БЪЛГАРИЯ”
Евдокия Кръстева: FCM държи на високия стандарт за успешна борба с болести и неприятели
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини