Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.02.2019 г.

Избор на ножици за резитба

Какво трябва да знаете
Избор на ножици за резитба

Резитбите са основни практики в овощарството, лозарството и декоративното градинарство. На резитба подлежат овощните дървета и храсти, лозите, розите и други видове. Основен инструмент е ножицата. Има различни видове ножици и от правилния избор зависи точността, чистият сряз, бързината на резитбата, както и удобството на работника.

Най-разпространени са ножиците с една режеща челюст, която се разминава с друга нережеща. Този вид най-често е използван в лозарството. Предпочитан е заради простото устройство, здравината и по-лесното заточване на режещата част. В някои домове този инструмент, направен изцяло от метал, е наследство от дядо и баба.

В старата специализирана литература е известен като „Кунде”. Днес на пазара има изобилие от такива ножици. Не всички са здрави, но това е за сметка на цената. Трябва да знаете, че съвременните ножици за професионална употреба задължително са с улекотена дръжка от алуминиева сплав.

При овощарските ножици режещата част попада  върху плоска подложка на нережещата час. Тази разновидност е позната като секатор или гилотина.

Секаторът е по-подходящ за овощарството тъй като нережещата част, подложката не наранява кората на овошката. При най-новите модели подложката и острието са завити, (като на модела на снимката по-горе) за да не приплъзват при отрез тънките клонки. Има и модификации със зъбчатка, която увеличава силата на отреза. Така секаторът реже по-дебели клонки. При точене трябва да се внимава да не се наруши успоредността на наточеното острие с подложката.

Познавачите твърдят, че най-щадяща за овошките е резитбата с ножиците, които имат две режещи части. В някои по-стари специализирани източници са известни като „Малагути”.

При тях има две остриета които се се срещат. Имат универсално приложение при рязане на жива дървесина – овошки, лозя, храсти и др. При тези ножици точенето е най-сложно тъй като се налага да се обработвата прецизно и двете остриета всяка промяна на успоредността на остриетата в крайна точка разваля сряза.

Съвременните производители на ножици като швейцарската фирма Felco предлага за всички избороени типове ножици модификации на дръжките за малка и голяма ръка, за лява или дясна, има и универсални дръжки за работа и с двете ръце.

За педентичните градинари се предлагат ножици с монтирана спрей-система за агро защита, която позволява при затварянето на остриетата на всеки отрез да се впръсква препарат.

Съвсем отделен вид са ножиците за бране на зеленчуци и плодове. Те са много по-финни и леки с тънки остриета които се разминават и са симетрично заострени. При тях е добре да се ориентирате към модели които са с покритие против ръжда.

Доц. д-р А. Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София

Обезаразяване на семена виж тук!

Избор на ножици за резитба
52075
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Последни новости от света на професионалните ножици за лозари и овощари
Феликс Флиш налага стандарт за качество и професионализъм
Амбициозен мечтател създава FELCO
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини