Начало » Новини » Страната
31.07.2018 г.

Отпадат разрешенията за производителите на семена

Нормативни промени
Отпадат разрешенията за производителите на семена

sinor

Държавната администрация вече няма да издава разрешения за дейност на производителите и заготвителите на посевен и посадъчен материал, защото тя минава само на регисктрация. Това гласят промените в Наредба 13 от 2004 г. за реда за издаване на разрешения на производители и заготвители на посевен и посадъчен материал и за регистрация на търговци на посевен и посадъчен материал, която е качена за обсъждане на страницата на министерството на земеделието. До 26 август по нея ще се дават предложения, преди окончателното й обнародване в „Държавен вестник“.

Отмяната на разрешителния режим е свързана с облекчаване на административната тежест за бизнеса, се посочва в мотивите към наредбата. В член 15 от наредбата се добавя текст, който грласи, че в 14 дневен срок от подаване на заявлението в ИАСАС, ако то и приложените към него документи са редовни, със заповед на изпълнителния директор се извършва вписване на заявителя в регистъра. Удостоверение на хартиен носител за вписването се издава само ако е заявено, сочат промените.

Търговците пък ще трябва само да попълват декларация по образец за складовете и търговските обекти, в които се извършва търговията на посевен и посадъчен материал.

С приемането на промените търговците трябва да бъдат вписани в националния регистър на производителите, заготвителите и търговците по чл. 28 от Закона за посевния и посадъчния материал, като за целта подават заявления в зависимост от това дали са търговци на едро или на дребно. Съответно те заявяват дали ще търгуват със зърнени култури, маслодайни или влакнодайни, медицински или ароматни, фуражни, декоративни, зеленчукови култури, картофи, цвекло, тютюн, овощен или лозов материал.

Задължително се вписват и складовете, които ще ползват, като се дава точен адрес на поне 6 от притежаваните бази.

Тъй като с преструктурирането на министерството на земеделието Националната служба за растителна защита (НСРЗ) премина към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), затова и с промените в наредба 13 се правят съответните корекции, свързани с подаването на заявленията и контрола на фермерите и търговците, които се занимават с производството и продажбата на семена за посев и садене.

Отпадат разрешенията за производителите на семена
15937
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Предложенията на Кортева за пролетния сезон
Нормативни промени
Сортоизпитването при овошките ще бъде само за различимост, без опити за доказване на качества
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини