Начало » Новини » Интервю
07.03.2018 г.

Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година

Избано от Агра 2018 г.
Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година

През есента на 2017 г. DuPont и The Dow Chemical Company обявиха, че сливането между двете компании е приключило и формираха DowDuPont. Само преди броени дни стана ясно и новото име на Отдела за земеделие на DowDuPont™ - CortevaAgriscience™, който обединява досегашните брандове на DowAgroSciences („Дауагросайнсис“), DuPont Crop Protection („Дюпон Растителна защита“) и DuPont Pioneer („Пионер“).

През второто тримесечие на 2019 г. отделът ще се превърне в независима земеделска компания, която ще e с името CortevaAgriscience™.

На пролетното изложение АГРА 2018 в Пловдив експертите на „Пионер“ запознаха фермерите с новите предложения при хибридите царевица и слънчоглед за предстоящия сеитбен сезон.

Пред Синор.БГ регионалните представители на компанията Иван Филипов за района на Монтана и Тихомир Острешев за Стара Загора изтъкнаха предимствата на семената от портфолиото за 2018 г.

 

След топлата зима какви са предложенията на „Пионер“ за пролетната сеитба?

Иван Филипов: Портфолиото на Пионер при царевичните и слънчогледовите хибриди и тази пролет е изключително разнообразно. За Северна България имаме няколко нови предложения, като акцентът при царевицата е върху Optimum® AQUAmax® продуктовата линия на фирма „Пионер“ – хибриди, доказали своите качества при различни климатични условия, устойчиви на критични засушавания по време на вегетация. Те дават с около 7-8 % по-високи добиви при засушливи условия и с около 10 – 12% по-висок добив при оптимални условия.

При царевицата едно от новите ни предложения е P9363 – хибрид, който е от групата за добив по ФАО 340. Този хибрид е за по-ранна сеитба и жътвата при него също е по-ранна, фермерите могат да разчитат на по-бърза реализация на продукцията. Много бързо отделя влагата след влизане във физиологична зрялост, което е предпоставка да се котира в група 300 по ФАО, но притежава качества, характерни за хибридите по ФАО 340. Има висока устойчивост на полягане. Като добив при него спокойно могат да се постигнат добиви от 1000 - 1200 от декар, разбира се при правилна агротехника и благоприятни метеорологични условия.

За северния регион много добре се представят хибриди като P9421, P0023 и P9903. И трите хибрида са от Optimum®AQUAmax® продуктовата линия с доказани качества и изключително висок потенциал за добив. Имат много добра сухоустойчивост, което ги прави търсени и в Южна България. Последните два хибрида се оказаха изключително подходящи за районите на засушаване и са високо ценени от българските производители. В Северна България и трите хибрида са първите в топ листата на производителите.

Тихомир Острешев: В района на Южна България към отглеждането на царевица се подхожда по-внимателно, заради сухите условия, но през последните години се утвърдиха няколко хибрида от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия, които са устойчиви на засушаване. Те имат здрава и мощна коренова  система, притежават контрол на отваряне на устицата, което от своя страна спомага за по-доброто използване и изпарение на влагота. На практика с по-малко вода тези царевични полета изкарват по-висок добив. За неполивни условия „Пионер“ предлага топ хибрида P9241 – за последните две години той показа изключителни резултати не само в нашето портфолио, но и в сравнение с другите хибриди.

За любителите на силажа в района на Пловдивско, където има доста поливни полета, нашето предложение е хибридът P1535. Той ще впечатли всеки земеделец, който е решил да отглежда силажна царевица.

Какъв е изборът ви от старите предложения?

Ив. Ф.: Добре познатите стари хибриди, които са утвърдени и търсени от фермерите, са P9241 и P9486 от Optimum® AQUAmax®,  и от конвенционалните: P9900, PR37F73, P9578. При царевицата „Пионер“ е лидерът на пазара. През миналата година само за Северна България имаме 62% пазарен дял, което само по себе си говори, че хибридите са отлични като добив и генетична устойчивост.

А при слънчогледа какви са тазгодишните ви оферти?

Ив. Ф.: P64LE25 е безспорно най-пластичният хибрид, с високи и стабилни добиви през годините. За миналите години това е най-продаваният хибрид при слънчогледа, като засетите с него площи надхвърлят 2,5 милиона декара. В Северна България той определено беше най-търсеният хибрид от Express® групата. Устойчив Е дори към най-агресивните раси на синя китка, а също и на мана. Високата му масленост е още едно важно предимство.

Друг много добър хибрид слънчоглед е P64LE99, който е изключително добър партниращ вариант на P64LE25 за Северна България. Това е най-късно зреещият хибрид в нашето портфолио с изключително висок потенциал за добив. Нуждае се само от един дъжд с икономическо значение в периода на вегетация и се отплаща щедро. Също е с високо маслено съдържание около 47-48%.

Отлично предложение е P64LE113 от групата на ExpressSun® технологията. Доказано, с най-високо маслено съдържание, достига 49-50% масленост.

Високоолеиновият хибрид: P64HE118, който предлагаме, също е по ExpressSun® технологията за ефективна борба с широколистните плевели. Съдържанието на олеинова киселина при него е над 92%, което го прави атрактивен за фирмите, изкупуващи слънчоглед в това направление и напоследък търсенето му е изключително голямо.

Тази година имаме две предложения при хибридите по Clearfield® технология. Единият хибрид е P64LC108, който се представя изключително добре като добив. През миналата година даде изключително добри резултати. С добро маслено съдържание е и с най-високата генетична устойчивост към синя китка до раса G. В Северна България проблемът с този паразит все повече се разраства, затова и този хибрид е удачно предложение за региона. При него внасянето на вегетационния хербицид не е обвързано с фазите на развитие на синята китка.

Другият хибрид е в Clearfield® Plus сегмента: P64LP130, който притежава характеристиките на Pioneer Protector® мана. Показа много добри резултати като добив и маслено съдържание.

От конвенционалните предложения е шареният слънчоглед P64BB01.

Какви са препоръките за избор на слънчогледови хибриди в Южна България?

Тих. Остр.: Тази година имаше достатъчно дъждове през зимния период, а и последният паднал сняг ще осигури изключително добра влагозапасяемост за посевите, което е от голяма значение.

Очакваме и тази година фермерите да заложат на семената на „Пионер“. През годините те се наложиха с високите си качества и са високо ценени от всички колеги. Имаме във всеки сегмент предложение: и конвенционални, и по Clearfield®  технология, и по ЕxpressSun®  технология. В Старозагорско стопаните залагат най-вече на Еxpress® хибридите, защото тази технология се доказа във времето като по-добра, по-щадяща и по-евтина спрямо конкурентната. От тази линия при слънчогледа отлично се представя P64LE25. Търсенето му е изключително голямо – над 30% от площите, засети със слънчоглед в България, са от този хибрид.

Препоръчваме го на фермери, които искат да вземат и по-висока цена с реализацията на продукцията, защото освен като продукт с висока масленост, той става и за белене.

За фермери с по-интензивни и богати полета, които очакват годината да е влажна и дъждовна, нашето предложение е да ползват най-интензивния ни хибрид – P64LE99. Той е с много добър здравен профил и силно изразен зелен ефект (stay green). При подходящи условия и висок агрофон добивите са поне с 10 процента над останалите хибриди.

За по-песъчливите полета, с по-плитки и бедни на хумус почви, предложението на „Пионер“ е от групата на ExpressSun® технологията: P64LE121. Той е изключително подходящ при засушаване и при сухи и слаби почви. През миналата година от близо 40 опита на полетата в Южна България най-добро представяне имаше именно той. Добивите бяха над средните за региона – около 270-280 кг. от декар.

Всички споменати от мен хибриди са устойчиви на синя китка и мана. За любителите на високоолеиновите слънчогледи е P64HE118. Този хибрид е подходящ за Северна и Южна България, но искам да обърна внимание, че той няма устойчивост срещу най-агресивните раси на синя китка раси F и G в района на Чирпан и Раднево. Устойчив е до раса Е на този паразит.

Има хибриди, устойчиви до раса G и при тях е абсолютно изключено да има пробив на синя китка.

При хибридите слънчоглед по Clearfield® технология имаме две предложения: P64LC108 е доказал се със своите качества хибрид за Южна България и новото предложение P64LP130, който е от Clearfield® Plus сегмента – интересното при него е, че това е единственият хибрид в България, устойчив на болестта ръжда по слънчогледа. Така фермерите могат да спестят разходи за фунгицид.

Интервютата взе: Екатерина Стоилова

Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година
21492
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Включително с подходящи за заместване на пшеничния глутен
Институтът в Кнежа влиза в 2024 година с 8 нови хибрида царевица
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Ден на отворените врати
Новите селекции на Института по царевицата в Кнежа
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини