Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.03.2018 г.

Дресираме разсада от младенческа възраст

Полезни съвети
Дресираме разсада от младенческа възраст

Разсадът е като домашен любимец – ако се грижим за него и му отделяме нужното внимание, шансовете да получим взаимност се повишават силно. Затова при отглеждането му е добре да се придържаме към някои принципи, с които до известна степен ще можем да контролираме развитието му.

От голямо значение е с какво ще подхранваме разсада, за да не прекалим. Повечето растения не понасят високи концентрации на соли и разсадът не е изключение, затова при подхранването разтворите с минерални торове трябва да бъдат доста слаби. Част от градинарите обаче отиват в другата крайност и използват хомеопатични средства като за световно – буквално по гранула-две на литър вода. За нормалния растеж на разсада обаче е достатъчно да вложим супена лъжица комплексен (комбиниран) тор, разтворен в 10 литра вода. От подхранването с органичните торо пък е добре да се откажем, при това не само заради неприятния мирис (особено ако отглеждаме разсада в апартамента) – в тях може да се крият причинители на заболявания, например на сечене, брашнеста мана, кореново гниене и други.

На второ място е необходимо да внимаваме през цялото време за съотношението светлина-температура и ако денят е още къс, да не оставяме разсада на топло, в противен случай рискуваме да се издължи прекалено. Ниските температури, разбира се, забавят растежа, така че ако гоним ранния пазар и можем да осигурим топлината, ще трябва да се погрижим и за допълнителното осветяване. Тук могат да помогнат дори чистите прозорци – просто трябва да ги мием по-често. Така ще дочакаме нарастването на деня и слънчевото греене.

Ако все пак изтървем разсада и той се издължи, за свалянето на температурата на въздуха може да помогне и честото проветряване на помещенията, в които го отглеждаме. Полезно е и изнасянето на разсада на остъклен балкон, но трябва да се внимава листата на младите растения да не изгорят от преките слънчеви лъчи, към които не са привикнали. И да не забравяме да върнем разсада от домати, пипер, патладжани и краставици през нощта в топлото помещение.

Друг вариант при прекомерното издължаване на разсада е да намалим поливането. Използваната вода пък трябва да е само топла. При издължаване подхранването се прекратява напълно, а ако сме прекалили и с това, трябва да промием почвената смес с вода, на която трябва да дадем възможност да се оттече, за да не задуши коренчетата.

Ако пък растежът на разсада се забави, ще се наложи да му осигурим допълнително време, тъй като слабите растения ще изсъхнат бързо при пресаждането заради малкото влага, която съдържат. Ако обаче изберем мрачен ден за пресаждането, закалили сме разсада и го прехвърлим на постоянното място с буца пръст около коренчетата, той ще се прихване отлично и ще расте добре.

Ако разсадът расте в зле осветявани помещения, закаляването му трябва да започне при облачно време или пък първите няколко дни ще се налага да го засенчваме преднамерено. Най-лесно е да оставим съда с разсада в сянката на сграда, когато навън се стопли достатъчно. В такива условия растенията привикват максимално добре към условията на открито, включително към вятъра.

Дресираме разсада от младенческа възраст
48461
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини