Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.02.2018 г.

Обеззаразяваме овреме почвените смеси за разсада

Полезни съвети
Обеззаразяваме овреме почвените смеси за разсада

Обеззаразената почвена смес е предпоставка за отглеждането на силен и здрав разсад и трябва да действаме, докато все още разполагаме с време преди засаждането, подбирайки най-подходящия начин. Защото ако болестотворните микроорганизми се чувстват добре в почвената смес, от засадените в нея семена ще покълнат непълноценно развити разстения, от които впоследствие е трудно да очакваме нормална реколта. Ето някои от най-популярните начини за обеззаразяване на почвена смес независимо дали сме я купили от магазина или я приготвяме сами.

Най-лесно е да използваме зимния студ. За целта почвената смес се изнася няколко пъти навън за по една седмица, след което отново се вкарва на топло. Нужни са 3-4 такива цикъла, за да се избавим от всички вредители и от повечето причинители на заболявания.

Методът е лесен, евтин и ефективен, макар че с него не можем да унищожим маната по доматите, чушките и патладжаните например. Затова е по-добре пръстта за техния разсад да вземем не от градината, а от място, където не са били отглеждани култури от семейство картофови през последните най-малко 7 години. Освен това замразяването е противопоказно за биохумусните почвени смеси, при които ще загинат и полезните микроорганизми.

Вторият вариант за обеззаразяване на почвената смес е да я нагреем във фурната за 20-30 минути. Пръстта трябва да е влажна, а температурата не бива да е прекалено висока, тъй като това ще доведе до загуба на азот и съответно до понижаване на ценността на почвената смес. Най-добре е нагряването да става при температура 80-90 градуса по Целзий. След това пръстта се прехвърля в чисти кофи или в други съдове, измити с топла вода. Този начин обаче също е забранен за биохумусните почвени смеси.

При третия вариант се използват обеззаразяващи препарати. Една част от тях са биологични, като най-популярен сред почитателите на селскостопанската химия се оказва Триходерминът. В него се съдържа мицел, който не дава възможност на останалите гъби да се развиват. Не е трудно и да се приготви работният разтвор – необходим е само 1 грам на 10 литра вода.

Немалко градинари продължават да обеззаразяват почвената смес, като я поливат с разтвор на калиев перманганат. Трябва да помним обаче, че тази процедура е противопоказна за кисели почви, ако сами приготвяме смесите за разсада, тъй като препаратът само увеличава нивото на киселинност.

Обеззаразяваме овреме почвените смеси за разсада
12410
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини