Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.01.2018 г.

Някои особености при отглеждането на разсада в апартамента

Полезни съвети
Някои особености при отглеждането на разсада в апартамента

При отглеждането на разсада в апартамент се налага да отчетем някои особености, за да можем да разчитаме на едновременно поникнали и здрави растения.

На първо място е борбата със сухия въздух, от който почвената смес в саксийките и сандъчетата пресъхва много бързо и семената могат да загинат, без изобщо да са покълнали. За да не се стига дотам, всеки ден трябва да напръскваме повърхността на почвата с пулверизатор и да покриваме разсада със стъкло или найлон, докато растенията пробият. При това положение ще се налага рядко да поливаме разсада.

Водата в апартамента обаче може да създаде друг проблем, тъй като е богата на хлор, а това е вредно за растенията и особено за кълновете. Затова преди да поливаме с нея трябва да почакаме хлорът да изветрее. Процесът отнема 3 дни, в които оставяме водата в открит съд. А тъй като поливането със студена вода е не по-малко вредно за разсада, държим този съд върху радиатора, за да може водата да се загрее малко над температурата в стаята – тогава е идеална за поливане. С такава вода разсадът няма да боледува от кореново гниене.

На следващо място е внимателното боравене с торовете, тъй като в ограничените пространства на съдовете с разсада те могат да окажат обратен на очаквания ефект. По принцип растенията не трябва да се подхранват до 2 седмици след пробиването на почвената смес и седмица след пикирането. Разтворът, с който ги подхранваме, не бива да е концентриран – кибритена кутийка комплексен (комбиниран) тор се разтваря в 10 литра вода, като растенията се поливат умерено. А от обикновените торове от вида на карбамида и суперфосфата се разтваря не повече от лъжица на 10 литра вода.

Градинарите спорят доста коя почвена смес е най-добра за разсада. Едва ли обаче някой ще се изненада кой е победителят – най-често добрите резултати дава обикновената пръст. Няма да навреди и ако в нея се добави малко торф или пясък. При закупените от магазина смеси растенията изпитват нужда от комплексно подхранване с минерални торове още след изтичането на първия месец.

Обикновено в апартамента не е особено трудно да осигурим на разсада оптимални условия за начален растеж, като го оставим на тъмно и топло място при около 30 градуса по Целзий. Когато обаче кълновете пробият почвата, трябва да го преместим на слънчев перваз, където температурата ще е около 15 градуса. След седмица до 10 дни може леко да повишим тази температура. ТОзи момент е важен, тъй като по така насочваме силите на растениято към формиране на корени, а не на издържаване на стъблото. Ако не регулираме температурата, растението ще формира повече зеленина, може да полегне и дори да загине.

Някои особености при отглеждането на разсада в апартамента
74003
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини