Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.01.2018 г.

Подготвяме семената на патладжаните за разсад

Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад

Патладжаните са сред първите култури, за които се подготвя разсадът – фермерите започват още през януари, а градинарите – в края на месеца до средата на февруари. Ето и какво е добре да направим, за да разчитаме на силна реколта.

1. Отделяме зърното от плявата. За получаването на силен и здрав разсад трябва да проверим семената, т. е. да отделим здравите от кухите и изсъхналите. Това става, като потопим семената от патладжани за 2 до 5 минути в 3-процентов разтвор на сол (30 грама в литър вода или 10 грама в 330 милилитра) и ги разбъркаме добре. Тези, които изплуват на повърхността, изхвърляме, а потъналите на дъното измиваме с чиста вода и подсушаваме.

2. Обеззаразяваме. Семената могат да пренасят вируси и гъбични заболявания, затова преди да ги използваме за отглеждането на разсад трябва да ги обеззаразим с калиев перманганат или водороден пероксид. За целта семената се накисват за 20 минути в слаб разтвор на калиев перманганат (до 0,1%) или в 2% водороден пероксид за 5 минути, след което се измиват с чиста вода и в двата случая.

Чудесна работа върши и нагряването на семената във фурната или сушилнята за чиниите. Семената се оставят да престоят 5 часа при температура от 50 градуса по Целзий.

Друг вариант е да ги пуснем във вода с температура 50-55 градуса по Целзий, която оставяме в термос за 4-5 часа.

Не бива да забравяме, че закупените семена може вече да са обработени с необходимите химически препарати, поради което нямат нужда от вече описаните процедури – нещо повече, те могат само да ги увредят.

3. Закаляваме. Процедурата може да повиши добивите с 20-25%. Семената се заливат с вода и се държат 12 часа при стайна температура, а през следващите 12 часа – в хладилника при 2 до 6 градуса по Целзий. Резките смени се повтарят до 10 денонощия. Ако пък покълнат, закаляването се прекъсва спешно и се пристъпва към разсаждане.

4. Стимулираме прорастването на семената. Прави се, ако след описаните по-горе екзекуционни методи още не са прораснали. Могат да бъдат засадени и без тази процедура, но тогава процесът ще се забави, процентът на покълналите ще е по-малък и растенията няма да поникнат едновременно.

Най-добре прорастват семената в разтвор на естествени торове. Например в литър вода се сипват 2 лъжици дървесна пепел и се оставят да киснат за едно денонощие, като се разбъркват през 3 часа. След това разтворът се прецежда и в течността се пускат семената за 3 часа. Измиват се с чиста вода и са готови за разсаждане.

Подготвяме семената на патладжаните за разсад
25874
 

Последни материали
Виж
МЗХ удължава срока за прием
До 13 юни ще се приемат стратегии по подхода ВОМР
Русия премахна минималната препоръчителна цена при износа на пшеница
МЗХ одобри 3 договора по ПМДРА за над 5,5 млн. лв.
От 24 май до края на месеца
Противоградната защита е готова за очакваните бури в следващите дни
ДФЗ подрани
Платени са първите 5 млн. лева помощ за зимните пръскания
Определиха ставката по Еко схемата за разнообразяване на отглежданите култури
Свързани материали
Виж
Китай е основен производител с близо две трети от количествата
Реколтата от патладжани в света подобри рекорда
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
С над една четвърт от количествата и над една трета от приходите
Испания е световен лидер в износа на патладжани
Практика
Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан
За зимата
Запържена туршия
След около месец ще настаните разсада в отделни съдове
Ранните патладжани се сеят януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини