Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2018 г.

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

Практика
Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята

sinor

Пазарът е залят от стимулатори за растеж на семена, зеленчуци и цветя, но за опитните градинари това са само пари, хвърлени на вятъра – веднъж заради високите цени и втори път заради спорното качество, да не говорим за откровените фалшификати. Затова пък винаги в кухнята са ни подръка вещества, от които можем сами да си приготвим всякакви необходими стимулатори.

Да вземем например алоето, което отдавна си е заслужило славата на висококачествен стимулатор за покълване на семената. Необходимо е само да отрежем няколко листа, но не от млади, а от поне 3-4-годишни растения. Листата се слагат в хладилника за период между 4 и 7 дни, след което се накисват във вода за 5 до 7 дни. С получената вода се поливат семената след засаждане, при което почти 100% покълват.

Пчелният мед също е отличен природен стимулатор, използван при накисването на семената. Чаена лъжичка мед се разтваря в чаша вода и семената се оставят да киснат в разтвора в продължение на 5-6 часа.

Още по-ефективен стимулатор може да се приготви от люспи от кромид лук. За целта две шепи лукови люспи се заливат с литър вряла вода, след което се добавя чаена лъжичка дървесна пепел и се оставя да кисне между едно и три денонощия. Получената смес се разтваря във вода в съотношение 1 към 3 и с разтвора поливаме засадените семена или разсада.

Върбата също се оказва много полезна. Едно- и двугодишни клонки от нея се поставят във вода и когато тя покафенее, а клонките пуснат коренчета, ги изваждаме, а водата използваме за накисване на семената или поливане на вече прокаралите растения. Понякога кафявата течност става желеобразна – тогава преди употреба се разтваря във вода в съотношение 1 към 1.

Стимулатор на растежа можем да си приготвим и от сушени гъби. За тази цел 30 грама от тях се заливат с чаша вряла вода. Изчакваме водата да изстине и я прецеждаме, след което е готова за накисване на семената или поливане на растенията, които впоследствие изглеждат особено свежи, тъй като в разтвора се съдържат множество лесно усвоими хранителни вещества.

Отдавна като стимулатор се използва и чаената (също позната и като китайска, а у нас – и като японска) гъба, тъй като резултатите от употребата ѝ говорят сами. Около 200 милилитра настойка от гъбата се разреждат в литър – литър и половина вода. С получения разтвор се поливат семената при засаждане или разсада след пикиране, както и при пресаждането му в откритата поччва.

Белтъкът на яйцата пък е признат за чудодеен продукт дори за най-безнадеждните цветя. Един-два белтъка се заливат с 200 милилитра вода е се оставят да престоят една седмица, след което получената смес се разрежда в 10 литра вода. С този разтвор се поливат цветята и разсадът. Ароматът е убийствен, но резултатите си заслужават напълно търпението ни. 

Как да си приготвим сами стимулатори за растежа на семената, зеленчуците и цветята
47440
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини