Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2017 г.

Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина

Полезни съвети

По принцип чесънът е доста устойчив на заболявания, но има години, в които е трудно дори да заделим посадъчен материал за следващия активен сезон. Нерядко причината е в неспазване на правилата на сеитбообращението. Чесънът не трябва да се отглежда там, където вече е засаждан, през следващите 3-4 години, а също и след родствени култури като например кромида.

Като профилактична мярка срещу болестите и част от вредителите преди засаждането на чесъна скилидките се обеззаразяват в топла вода (около 50 градуса по Целзий) в продължение на 15 минути. По време на растежа чесънът се пръска с разтвор на борна киселина (10 грама на 10 литра вода). Освен това след прибирането на реколтата всички растителни остатъци в градината трябва да се събират и изгарят, за да намалим шансовете за оцеляване на гъбичките.

Много е важно реколтата от чесън да се съхранява в студено сухо помещение, тъй като голяма част от заболяванията се проявяват едва след прибирането ѝ, обикновено при съхранението за консумация или в заделения посадъчен материал. Необходимо е също така да бъде преглеждана редовно, за да засечем навреме болните глави и скилидки и да ги отстраним, а за тази цел трябва да познаваме основните признаци на заболяванията.

От шийно гниене боледува най-често кромидът, но се среща и при чесъна. Проявява се едва в мазето – главите омекват и от тях се разнася неприятна миризма. За намаляване на шансовете за появата му за съхранение се оставя само напълно узрял чесън без каквито и да било видими признаци на заболяване.

При фузариум (загниване на дънцето) чесънът омеква и започва да гние, а на дънцето се появява бял налеп. Борбата със заболяването е изключително трудна. Препоръчва се използването на здрав посадъчен материал и смяна на мястото на лехите с чесъна.

Ако скилидките пожълтяват и по тях се появяват вдлъбнатини и язви на ивици, вероятно се проявява бактериоза. Болестта поразява най-често недозрелия или изсушения в недостатъчна степен чесън. Като профилактична мярка може да потопим за 5-10 минути скилидките в солен разтвор – 3-4 лъжици сол на 5 литра вода.

Част от заболяванията се проявяват още в лехата. От брашнестата мана листата на чесъна пожълтяват и стават чупливи, особено ако времето се задържи мрачно за по-продължителен период. Растенията могат да бъдат защитени с пръскане с 1-процентов бордолезов разтвор.

Ако върху листата се появят жълти или червеникави ивици, значи чесънът е заболял от ръжда. Оставим ли болестта да се развива на спокойствие, растенията загиват, а реколтата е слаба, тъй като главите остават дребни. Срещу ръждата се пръска с препарати, съдържащи мед, а за засаждане се подбират само здрави скилидки.

Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина
68568
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини