Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.08.2017 г.

За свободната паша на Източнобалканската свиня трябва да осигурите поне 2,5 дка на животно

Wikipedia

Разрешението за пасищно отглеждане на Източнобалканските свине и техните кръстоски се издава за срок, не по-дълъг от договорите за наем, които фермерите сключват за ползване на мерите, ливадите и пасищата. За едно животно фермерите трябва да разполагат минимум с по два декара и половина, за да бъдат одобрени от епизоотичните комисии към общините. Това гласят последните поправки в Наредбата за условията и реда за пасищно отглеждане на Източнобалканската свиня и кръстоските й, качена за обсъждане на страницата на министерството на земеделието.

Тези породи български свине са типични предимно за Североизточна България, основно около Камчия и в планинските райони на Варненска област.

Когато пасищният район, посочен в разрешението, включва горски територии – държавна и общинска собственост, а срокът, посочен в заявлението, надхвърля календарната година, тогава фермерът е длъжен да представи на кмета документ за платена цена за всяка календарна година, което се удостоверява с положен подпис и дата върху разрешението. Без заверката за съответната година, разрешението е невалидно.

Животновъдите трябва да представят налични земи за пашуване на свинете и техните кръстоски, като в съседство не трябва да има ниви и полски насаждения, които свинете да застрашават от опасване.

За целта трябва да има възможност за изграждане на временни заграждения. Забранен е и всякакъв контакт с животни от други свиневъдни обекти/стада.

Ливадите с Източнобалканските свине трябва да отстоят от свиневъдни стопанства на минимум половин километър.

Собствениците на тази порода свине трябва да водят водят и съхраняват документация не само за новозакупените, но и за новородените прасенца, а също за умрелите, продадените или заклани животни.

Трябва да имат и описание на развъдната дейност, като съхраняват всички доклади от проверките, извършени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на животните“.

От агроминистерството припомнят, че „Източнобалканска свиня“ е животно от рода sus, за което собственикът му притежава сертификат за произход, в който е посочена принадлежност към породата „Източнобалканска свиня“.

Кръстоските пък са свине от рода sus, получени от оплождането на Източнобалканска свиня с животно от друга порода или с животно с неясен произход.

При покупка на ново животно фермерът е длъжен да се снабди с разрешение за пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и техните кръстоски до 10 дни преди придобиването им.

Новите животни се поставят под карантина за 21 дни без да влизат в контакт с другите свине от стопанството.

По време на карантината обслужващият обекта регистриран ветеринарен лекар извършва прегледи, диагностични изследвания, профилактични третирания съгласно Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите. Всички мероприятия се документират с чек лист по образец, утвърден със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

При констатиране на заболяване по време на карантината официалният ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, прилага съответните мерки в зависимост от вида на заболяването.

За свободната паша на Източнобалканската свиня трябва да осигурите поне 2,5 дка на животно
18118
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини