Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.06.2017 г.

Няколко прости правила за отглеждане на пипера

Полезни съвети

Едни градинари отглеждат големи и вкусни чушки, а при други вехнат или пък остават съвсем дребни. Опитни градинари твърдят, че отглеждането на пипера изобщо не е трудно и добра реколта може да се получи и без минерални торове, безкрайно поливане и плевене, само трябва да се придържаме към няколко прости правила.

Най-важното е пиперът да заеме адекватното си място в сеитбообращението. Сади се след сидерати, краставици, зеле, моркови и кромид. Доматите и картофите обаче са абсолютно противопоказни както като предшественици, така и като съседи. Най-вредни са обаче лютите чушки, които са нападани от същите болести и вредители, а освен това опрашват сладките чушки.

Случва се разсадът да върже още преди пресаждането му. Нищо страшно не се е случило – може да бъде пресаден в парник или оранжерия. Ако ще го прехвърляте в откритата почва обаче завръзите ще трябва да бъдат пемахнати, тъй като така или иначе ще се откъснат.

При пресаждането на разсада в откритата почва в никакъв случай не го притрупвайте със земя – пиперът е сред малкото зеленчуци с коренова шийка и ако бъде засаден прекалено надълбоко, ще расте слабо и ще ражда слабо. Кореновата му система е разположена почти на повърхността и разрохкването на почвата и плевенето трябва да се извършват много внимателно.

Стъблата на пипера са чупливи и листата му се късат лесно, затова след пресаждането трябва да бъде привързан за колчета – случва се в силни години растенията да паднат под тежестта на зеленчуците, изтръгвайки корените си от земята. В парниците и оранжериите пиперът се оформя с 2-3 стъбла – силните стъбла се привързват към конструкция, а слабите се отстраняват след първите завръзи. С течение на времето всички долни листа се премахват.

Разхвърляни кори от банани и ябълки привличат насекомите, които опрашват пипера. За да се подсили образуването на зеленчуците, в безветрен ден растенията се разтърсвет леко или се обработват с подходящи за целта стимулатори.

Пиперът обича честото поливане в неголеми дози, затова се полива 2-3 пъти седмично, овлажнявайки леко почвата до 40 сантиметра дълбочина.

Реколтата се събира във фазата на техническа зрялост на зеленчуците, тъй като иначе те ще задържат развитието на следващите. А през есента е важно да се откъснат всички цветове и пъпки, които няма да успеят да дадат реколта, за да не забавят наливането на вече формираните чушки.

Няколко прости правила за отглеждане на пипера
142224
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад
Кунинска туршия
Запържена туршия
Продажбите на пипер в общността са намалели през миналата година
Турция и Мароко изтласкват Испания и Нидерландия от пазара на чушки в ЕС
Какво може и не може да се засажда до пипера?
Оригинална туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини