Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.05.2017 г.

Ефикасно подхранване на почвата с кухненски отпадъци

Практика

sinor

Кухненските отпадъци са изключително полезна съставка при получаването на компост в домашни условия, но не всички градинари разполагат с нужното пространство за тази цел, а още по-често – с време да изчакат процесът да приключи. Поради тази причина част от компонентите, използвани за приготвянето на компоста, могат да бъдат вложени направо в почвата в градината, обогатявайки я със съдържащите се в тях микроелементи. Ето някои кухненски отпадъци, които са от полза за растенията.

Утайката от кафето

Утайката от кафето може да се вложи директно в почвата, без да се изчаква смесването й с други продукти. Действа като универсално подхранване, осигурявайки органични вещества, и подобрява дренажа, като задържа водата и обогатява почвата с кислород.  При разлагането си освобождава азот, необходим за растежа на растенията, а до известна степен може да замени и мулчирането.

Ако не се използва в много големи количества, не променя киселинността на почвата. Дъждовните червеи също ще се зарадват, тъй като не са безразлични към запазилите се малки количества кофеин в утайката.

Корите на бананите

Банановите кори могат да бъдат използвани както цели, така и нарязани на парчета или настъргани – всичко зависи от скоростта, с която искаме да използваме органическите им вещества. Колкото по-дребни са парчетата, толкова по-бърз е процесът. Резултатът е подобряване на дренажа чрез привличане на дъждовните червеи.

А след като корите изгният, осигуряват на почвата силен коктейл от подхранващ тор – калций, магнезий, сяра, фосфати, калий и натрий. Всичко това ще даде възможност на растенията да се развиват и плододават по-добре.

Черупките на яйцата

Измиваме черупките и ги оставяме да съхнат няколко дни в купа на слънчев перваз или радиатора. Щом станат готови, ги стриваме и ги влагаме директно в почвата.

Стритите черупки от яйца ще подобрят дренажата почвата и ще й осигурят калций, който чудесно подпомага растежа на растенията, а освен това предотвратяват появата на върхово гниене при доматите.

Друг положителен страничен ефект е предпазването на растенията от охлюви и плужеци – заради нежната си кожа те избягнат всякакъв контакт с острите фрагменти. 

Ефикасно подхранване на почвата с кухненски отпадъци
16109
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини