Начало » Новини » Света
03.04.2016 г.

Иззети са над 10 хиляди тона опасни храни и над милион литра алкохол в 57 държави

Над 10 хиляди тона храни, приготвени с опасни за здравето вещества, и над 1 млн. литра фалшив алкохол са били иззети от Интерпол и Европол в 57 държави в рамките на операция, кръстена „Opson V”, съобщи електронното издание AgriLand. По време на операцията между ноември 2015 г. и февруари 2016 г. са били извършени проверки в магазини, на пазари, летища и пристанища, на промишлени обекти, като в тях са участвали служители на полицията, митниците, национални регулаторни органи за безопасност на храните и партньори от частния сектор. От Европол потвърдиха, че са били извършени арести на всички континенти, а част от разследванията продължават.

Иззетите количества варират от 9 тона фалшифицирана захар, смесена с тор, в столицата на Судан Хартум до над 85 тона маслини в Италия, за чието оцветяване е използван разтвор на син камък. От Европол подчертаха, че след като полицията в Тайланд е направила проверка на човек, за когото станало ясно, че вкарал незаконно 4 тона месо от Индия, в последвалото разследване е била разкрита нелегална мрежа, действаща в 10 провинции. Служителите на реда са открили и унищожили над 30 тона говеждо и биволско месо, негодно за консумация, което е било насочвано за продажба в супермаркети.

Митнически служители на летище „Завентем” в белгийската столица Брюксел, пострадало от атентатите преди дни, са открили при проверка и няколко килограма маймунско месо. Сред останалите опасни храни са били 11 килограма скакалци и 20 килограма гъсеници. В Индонезия са иззети 70 килограма пилешки черва, съхранявани във формалин, който е забранен като хранителна добавка.

От Европол подчертаха, че заблуждаващата информация върху етикетите се очертава като постоянна заплаха за всички видове храни и по целия свят. В Австралия след извършени тестове са били открити 450 килограма пчелен мед с примеси, а партида с фъстъци (peanuts) е била препакетирана и обозначена като борови ядки (pine nuts), създавайки по този начин сериозна заплаха за страдащите от алергия към фъстъците.

Майкъл Елис, ръководител на подразделението за пренос на незаконни стоки в Интерпол, заяви, че подправяните и опасни храни и напитки застрашават здравето и безопасността на хората по света, които често купуват, без да подозират, подобни потенциално много опасни стоки. „След като при операцията „Opson V” бяха конфискувани повече стоки откогато и да било досега, трябва да продължим да надграждаме върху тези усилия, за да разкриваме престъпните мрежи зад тази дейност, чиято основна грижа е да си осигурят печалби без значение какво ще струва това на обществото”, категоричен бе Елис.

Иззети са над 10 хиляди тона опасни храни и над милион литра алкохол в 57 държави
8289
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Кулисните растения спират цикадките - опасни насекоми, които пренасят вируси в градината
Превенция
БАБХ проверява пазара за партиди от опасни десерти на компанията Mars
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини