Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Ценен испански опит с кооператив за производство на биологичен зехтин

Без доверие, само ясно разписани правила
Антоанета Спасова / 13.11.2025 г.
Ценен испански опит с кооператив за производство на биологичен зехтин

Снимка: sinor.bg

Европейската програма „Хоризонт“ е популярна с многобройните си програми за обмяна на опит в земеделието и производството на храни, който е важно да намери приложение в държави като България, където кооперирането върви тромаво, мудно и все още крайно безперспективно. Затова е ценно да погледнем към текста, представен от експерта от Фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов, който като съветник по биологично производство в Министерството на земеделието и храните участва в проекта на програма „Хоризонт“ SCALE-it. (“Направи го мащабно!“).

Проектът се финансира по европейската програма и продължава усилията на университети, научни институти, консултантски организации, фермерски организации и частни компании за заместване на спорни вложения в биоземеделието, така че да намаляват разходите за производство. Става въпрос за постепенна замяна на медните препарати, минералните масла и „Спинозад“, чиито безвредни алтернативи са антихелминтиците при преживните животни, витамин В12 за свинете, птиците и др.

Най- интересната част от тези големи международни срещи са посещенията на ферми и преработвателни предприятия, затова и Апостолов разказва за опита на производителите на маслини в испанската провинция Андалусия, където са посетени компании в Гранада. В региона се намира и най-голямата фабрика за зехтин.

Районът е най-големият производител на маслини, отглеждат са 20% от световното производство на маслини - между градовете Гранада и Хаен, където се простират безкрайни хълмове с маслинови дървета. Всичко под дърветата е окосено, мулчирано и изсъхнало! Тези, които не са био – са напръскани с хербицид и след това мулчирани.

Земеделците са започнали постепенно да презасаждат старите градини (които са на по 50, 100 и 200 години) с нови сортове, защото старите дървета не стават за машинно бране с тръскачки. Прибирането на реколтата струва на фермера 80% от всички разходи за сезона. Затова всички се стремят да намалят времето за бране под 10 минути на дърво.

Много по-интересен е опитът с маслобойната в региона, която е първата фабрика, построена от кооператив, основан през 1959 г. от 20 фермери. Днес техният брой надхъврля 2 хиляди членове.

Фабриката е една от най- големите и модерни маслобойни в света. През 2024 г. оборотът й възлиза на 80 млн. евро.Извличането на зехтина става само механично, при ниска температура. Разполагат с огромни складове за съхранение с контролирана температура. Имат бутилираща линия, но продават и на едро.

Един от факторите, които допринасят за успеха на кооператива, е отделното приемане, окачествяване и заплащане на маслините на всеки един от член-кооператорите. Още на рампата се вземат проби, измерва се точно количеството, качеството. Фермерът има право да си получи парите веднага или да държи своя дял от зехтина на склад и да го продаде, когато реши. Всичко е ясно и записано в договори. Никога не са разчитали на доверие или някакви морални категории. Само строги и ясни правила.

Кооперативът купува на едро и снабдява фермерите с всичко необходимо - от горива и части за машините до торове и препарати. Плаща заплата на агроном, който е на разположение на фермерите.

Ценен испански опит с кооператив за производство на биологичен зехтин
1569
 

Последни материали
Виж
Регистрираните доставки за последните 20 години бяха едва 20 000 тона
Износът на пшеница от Казахстан за Алжир надхвърли 100 милиона долара
Как майсторски бе овладян земеделският протест
През седмицата: Голямото пробуждане и надежди за аграрни реформи
С 684 милиона лева бюджет по стратегическия план и оперативни програми
Одобриха 97 местни инициативни групи по подхода ВОМР за 2023-2027 г.
Върху тях се гради конкурентното и екологично отговорно производство
МЗХ съдейства за прилагане на научните достижения за опазване на почвите
Леща по манастирски
Нерегистриран по закона на храните и в лошо хигиенно състояние
Затвориха нерегламентиран цех за производство на хляб в Хасково
Свързани материали
Виж
Международният съвет по маслините се събира на 20 ноември в Кордоба
Производството на зехтин се възстанови
Испания въвежда нови правила за продажбата на зехтин за кампания 2025/26
Под натиска на фермерите Италия отложи наредбата маслините да стигат до маслобойните за 6 часа
Лигурските маслини Таджаска и Трентино Карне Салада получиха ЗГУ
Гърция отложи задължителните декларации за реколтата от маслини с година
Маслиново масло
Цената на зехтина ще падне двойно, прогнозира Deoleo
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини