Начало » Новини » Коментари
02.02.2023 г.

Сериозни глоби за животновъди, неуспели да минат обучение за фуражите

Задължителни сертификати за фермерите
Сериозни глоби за животновъди, неуспели да минат обучение за фуражите

sinor.bg

През последните месеци малки и средно големи животновъдни ферми са „изгорели” със сериозни глоби заради недостатъчно добре разяснени от администрацията изисквания, които е трябвало да спазват като производители и ползватели фуражи. Читатели на Синор.бг сигнализираха за санкциите, наложени на ферми в редица краища от страната, защото не са притежавали сертификат за проведено обучение по съхранението на ползваните от тях фуражи. Тези сертификати се подновяват на всеки три години и с тях стопаните доказват пред фонд „Земеделие” и други контролни ведомства, че използваният фураж е здравословен за стадата им.

Всички животновъди, които се водят „оператори по първична обработка на фуражите” задължително минават подобно обучение за производството, съхранението или покупката на необходимото зърно, като всичко това е описано в Закона за фуражите. Самото обучение се прави от специализирани центрове, които получават разрешение от БАБХ. Разходите по обучението и получаването на сертификатите е за сметка на земеделските производители.

Министерството на земеделието и Българската агенция за безопасност на храните отговарят не само за провеждането на обученията, но и за проверките на стопанствата. Затова и потърсихме информация от агроведомството, която да бъде полезна за стопаните.

Стратегическият план за животновъдите

През миналата година в страната са извършени 588 проверки на първични производители, като при 70 от тях са открити несъответствия с водените от тях книги и други записи. Известно е, че фермерите трябва да водят четири книги, в които да описват произведените, купените или изразходвани количества фуражи. Всички те са длъжни да правят и лабораторни анализи на съхраняваното зърно. Това става в лаборатория, избрана от фермера, която обаче задължително трябва да бъде акредитирана от БАБХ.

Според Закона за фуражите фермерите разработват и ръководства за прилагане на добри практики и процедури, основани на принципите на система за анализ на опасностите и критични контролни точки (НАССР) и според тях се определят колко броя проби годишно се анализират – именно затова и те трябва да имат сертификати за обучение.

Земеделските стопани носят отговорност на всеки етап от производството, преработката, съхранението, транспортирането и разпространението на фуражите, включително храненето на животни в обектите под техен контрол. В случаите, когато фуражите се пускат на пазара или има вероятност да бъдат пуснати на пазара на Европейския съюз, трябва да бъдат подходящо етикетирани или обозначени, с цел улесняване на проследяването им, чрез съответна документация (декларация за произход) или информация съобразно изискванията на европейското законодателство.

Трябва да се знае обаче, че първичните производители не са задължени да етикетират фуража, ако същият се използва за собствени нужди.

Когато контролните органи от БАБХ установят, че не са водени дневници или има други нарушения по отношение на първичното производство на фуражи и свързаните с него дейности, стопаните биват глобявани от 200 до 500 лв., а при повторно нарушение – от 500 до 3 000 лв. Ако нарушителите са еднолични търговци или фирми, тогава имуществената санкция е от 500 до 3 000 лв., а при повторно нарушение тя се увеличава от 3 000 до 5 000 лв.

Сериозни глоби за животновъди, неуспели да минат обучение за фуражите
23136
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Решения на Министерския съвет
Кабинетът променя Закона за фуражите заради медикаментозните продукти
Нараства делът на употребата му като храна при спад количествата
Германия сви значително използването на зърно за фураж
За България се прогнозира задържане на миналогодишното ниво
Производството на фуражи в ЕС ще намалее с 5 милиона тона
Предстоящо
На 29 септември ще се проведат две конференции за иновациите и за фуражите
Световна търговия
Войната в Украйна е на път да преориентира фермерите в Европа към ГМО фуражи от двете Америки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини