Начало » Пазари » Животинска продукция
04.12.2022 г.

Цените на яйцата в страната продължават да се покачват

Яцата с размер L са поскъпнали с 5 стотинки за месец
Цените на яйцата в страната продължават да се покачват

През периода 23 – 30 ноември 2022 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната са около или малко над нивата от предходната седмица, констатират експерти на МЗм в последната ценова справка.

Търговията на едро с яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,31 лв./бр. (Силистра) до 0,40 лв./бр. (Враца). Почти навсякъде, където е отчетено предлагане на едро, стойностите се покачват с 0,01 лв./бр. - 0,02 лв./бр. на седмична база, което води до увеличение на средната цена за страната с 0,01 лв./бр., до 0,36 лв./бр.

Люпене на яйца в малките ферми и при домашни условия

Цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,38 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,50 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -0,06 лв./бр. (Разград и Русе) до +0,04 лв./бр. (Перник и София), които се компенсират и средната стойност за страната остава 0,44 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер L в по-големите магазини е на цени от 0,44 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,54 лв./бр. (Русе). В шестнадесет области продуктът поскъпва с между 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр. спрямо предходната седмица, най-значително в Русе. Независимо от това, средната цена за страната се задържа на ниво от 0,49 лв./бр., тъй като изменението е с по-малко от 0,01 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) яйцата – размер М се продават в ценовия интервал от 0,38 лв./бр. (Добрич, Разград и Силистра) до 0,46 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). Седмичното повишение на ценовите стойности в пет области, достигащо до 0,02 лв./бр. в Благоевград и Кюстендил, не променя средната цена за страната и тя остава 0,42 лв./бр.

Най-ниски цени на яйца - размер L в по-малките магазини се наблюдават в Разград и Силистра - 0,40 лв./бр., а най-високи – в Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Перник, Плевен, Сливен, София и Ямбол - 0,48 лв./бр. Сравнявайки с предходната седмица, в девет области цените нарастват от 0,01 лв./бр. до 0,06 лв./бр., най-значително в Перник и София, докато единствено в Шумен е налице намаление, с 0,02 лв./бр. Така, средната цена за страната се повишава с 0,01 лв./бр., до 0,45 лв./бр.

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са съответно с 0,02 лв./бр. и 0,04 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Разликата между двата типа цени в тази посока достига до 0,07 лв./бр. за размер М в Кърджали, Стара Загора и Хасково и до 0,12 лв./бр. за размер L в Русе. В седем области яйцата - размер М се продават с до 0,05 лв./бр. (Пловдив) по-евтино в ГТВ, отколкото в ДТО. Подобна е ситуацията за яйцата - размер L в ГТВ в Пазарджик, където те се предлагат на цена, с 0,01 лв./бр. под тази в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на яйца – размер М е средно 0,08 лв./бр. за ГТВ и 0,06 лв./бр. за ДТО. Най-голям е той във Велико Търново и Ямбол – 0,15 лв./бр. за големите супермаркети и 0,11 лв./бр. за по-малките магазини. Изключение е налице във Враца, където цената на дребно на яйца - размер М в ГТВ е с 0,02 лв./бр. под тази на едро. 

Към края на м. ноември 2022 г. средната цена на едро на яйца - размер М за страната бележи увеличение с 0,04 лв./бр. на месечна база, констатират експертите на МЗм.

При предлагането на дребно в двата типа търговски обекти поскъпването на яйцата спрямо месец по-рано е в рамките на 0,04 лв./бр. - 0,05 лв./бр., най-чувствително за яйцата – размер L в ГТВ.

Цените на яйцата в страната продължават да се покачват
7034
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини