Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.11.2022 г.

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

С две пръскания се осигурява защита за над 80% от реколтата
Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

„Класическият“ начин за варосване на овошки  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото но ползите от него остават. Професионалстите вече прилагат иновативен метод за защита на овощни култури и лозя чрез цялостно варосване на стъбло и корона с помощта на немска „овощарска” вар . Този метод е залегнал в „добрите земеделски практики“ на европейските лозари и овощари за интегриран контрол на вредителите през зимния период

За овощари и лозари месец ноември на практика е края на сезона но в същото време и началото на новия. За да получим високи добиви от здрави и едри плодове с високо качество и добър вкус трябва да започнем с грижите за насажденията  още през зимата. А именно с  пълна дезинфекция на нашите овощни градини и лозя вече много стопани го правят с природния продукт - Овощарска вар. Ето някои препоръки относно използване на „зазимяването“ и резитбата на Вашите овощни  насаждения и лозя с  - Овощарска вар

След  прибиране на реколтата трябва цялата корона  във Вашите овощни, ягодоплодни и лозя , както и опадалите листа да се третират с емулсия от 1% р-р Овощарска вар . По този начин подсигурявате пълна дезинфекция на насаждението и ускорено оптимално гниене на листната маса, а на вредителите се намалява всякаква възможност и условия за презимуване.

Резитба:

Третирайте преди и след резитбите цялостно по цялата корона с 1-1,5% - Овощарска вар, като по този начин не оставяте възможност за развитие на болестите, пренасянето им с инструментите и машините  за резитба,   а в същото време се дезинфекцират „раните“ от резитбата и се способства за бързото им калциране  и заздравяване.

Първото третиране трябва се направи преди самата резитба, а второто непосредствено след това в рамките на до  48 часа с 1-1.5% разтвор на Овощарската вар което на практика замества дезинфекцията на инструментите и машините за резитба в промишлените насаждения което е на 100% механизрано и ефективно.

Поради високите стойности на pH 12,6  на разтвора всички гъбни, бактериални и вирусни причинители на болести дори такива упорити  като ЕСКА при лозята например или Нитриален РАК (бяло дървесно гниене)  не могат да се проявят и причинителите съответно не могат да проникнат в дървесината, в която по това време няма активна циркулация на дървесните сокове. Раните по кората и дървесината от резитбата се дезинфекцират и затварят с емулсия на Овощарска вар. Така те се затварят и заздравяват   по-бързо и по-добре и отпада нужда от прилагане на  овощарска замазка което е неприложимо в професионалните индустриални  градини и лозя поради високата трудоемкост.

Зимно варосване:

Овощарска вар заедно с вар магнезии са най-подходящи за зимното варосване на цялата корона и стъбло  на растенията.  Цялостното варосване на короната удължава периода на покои на плодните пъпки с до 4 седмици и по този начин предпазва от ранно развитие и разпукване и така можете успешно да преминете рисковия период на зимното измръзване на културите и късните пролетни слани.

Модерният начин за варосване с Овощарска вар  не само на овошки, черупкови но и на лоза и на ягодоплодни  става чрез обичайната налична  техника за пръскане вентилаторни пръскачки или далеко струйни овощарски  „пистолети” Производителността е както със стандартните  разтвори при доза 80-100 л/дка.  И е над  100 декара за смяна с 1 тракторист и един помощник.

„Класическият“ начин за варосване  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото и се използват само за единични дървета в частните дворове и хоби градини.

Чрез регулярно третиране с Овощарска вар  през цялата година ще постигнете по-стабилна и еластична обвивка на плодовете устойчива на напукване, по-устойчиви и свободни от болести и неприятели култури в това число и от Дрозофила сузуки. По-високи добиви, По-вкусни, здрави плодове запазени без употреба на пестициди и синтетично торене.

Българските стопани които вече използват Овощарска Вар, през 2022 година нямаха почти никакви проблеми с измръзвания, мухата  Дрозофила Сузуки, стрес от засушаване, високи температури или  сиво гниене на плодовете . Не са имали както твърде ранен цъфтеж, така и твърде ранно прибиране на реколтата.

Препоръки: Рецепта

Есенно пръскане  на дървесина и пръскане на окапалата листната маса с 1% Овощарска вар  С Вашата налична техника за пръскане всички видове пръскачки

Пръскане след резитбата с 1-1.5% р-р  -  Овощарска вар

Цялостно варосване за удължаване на периода на покой на пъпките с мин.4% р-р двукратно през  края на Януари- начало на Февруари с интервал между пръсканията 10-20 дни и 100 литра работен разтвор на декар

Използвайте  на 4-4.5 кг/дка  Овощарска вар плюс  (прилепител) на100 л работен разтвор при две пръскания предпазва с над 80% от реколтата.

За повече информация по технологията можете да получите на телефон 0887832141 или на страницата на www.balkan-bio-frukt.eu

Божидар Петков

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни
14522
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Потвърдиха 17 години затвор за сина на животновъда, убил пастир
Застой за поредна седмица
Износ на зърнени и маслодайни култури през пристанище Варна
Февруари е време за актуализиране на варосването
Събота и неделя фермерите няма да затварят пътища
Продължават протестите на земеделците във Варненска област
Актуална информация от Сливенско и Варненско
Фермери се канят за по-масови протести на 7 февруари
Компактните колесни товарачи L75 и L85 са усъвършенствани с характеристиките на високотехнологичния модел L95
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини