Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.11.2022 г.

Кафявата миризливка агресивно настъпва към все по-студените пояси

Новите заплахи
Кафявата миризливка агресивно настъпва към все по-студените пояси

sinor.bg

Изменението на климата и урбанизацията разширяват местообитанието на кафявата миризливка – един от най-опасните вредители, увеличаващи все по-бързо популацията си и полето на действие. Този вредител е включен в списъка за инвазивните вредители на ЕС.

Учени от щата Вашингтон публикуват резултатите от тригодишно свое проучване. Заключението им е, че промяната на климата може да увеличи подходящото местообитание само в САЩ със 70%. Мониторингът на кафявата миризливка в 17 щата показва потенциално увеличаване на вредителя с покачване на температурите. Дали ще увеличават популацията си на новите места зависи от условията на всяка област и мерките за смекчаване на разпространението.

С изменението на климата ще се променя всяка система и фактът, че сега на дадено място се отглежда пшеница или леща без риск от кафяви миризливки, не означава, че след няколко години няма да е вече проблемно. Този сериозен вредителт се измества към по-студените региони със завидни темпове.

Прогнозите на учените са, че популацията ще се увеличава, защото повечето инвазивни видове имат много мощни механизми за размножаване и оцеляване. Те бързо изместват местните и стават доминиращи. Всяка женска снася по 15-40 яйца с интервал от 5-14дни, а за периода на съществуването й могат да достигнат 300-400.

Кафявата миризливка е универсален вредител – храни се с близо 170 различни видове (възможно е и повече), включително селскостопански културни и декоративни растения. За близо 20-на години, твърдят изследователи местообитанието на вредителя се разширява, но също и апетитът му към нови растителни видове. Препаратите в случая не помагат, защото остават на повърхността, а те пробиват и смучат сокове от вътрешността.

Днес, всеки от нас често се сблъсква с миризливките, зимуващи на закрито по цветята из жилищните балкони. Проучването установява, че близостта до населени места благоприятства оцеляването им при зимни условия, достъп до храна и вода. Това е важно, защото на открито не могат да преживеят зимата при ниски температури. Освен това има вероятност по невнимание хората да ги транспортират в превозни средства или селскостопанско оборудване до райони, където би било трудно за вредителите да достигнат сами.

Независимо от факта, че кафявите миризливки не обичат студените зими, повишаването на температурата, причинено от изменението на климата, не е непременно най-доброто за тях, ако зимата стане твърде суха. Вредителите се нуждаят и от вода, предвид факта, че идват от Югоизточна Азия, а там климатът е влажен. Изследователите смятат, че промяната в модела на валежите вероятно ще повлияе на мястото, на което ще се чувстват най-комфортно.

Миризливката почти няма естествени врагове поради факта, че винаги, когато усети опасност – отделя миризлив секрет. В някои американски щати, а също и в Италия, изследователи прилагат биоконтрол с паразитоид, наречен самурайска оса. Това е азиатски вид, който снася яйцата си в тези на миризливките и по този начин ги унищожават директно, а в допълнение – излюпващите се ларви на осите изяждат и други вредители.

За фермерите са създадени уеб-базирани инструменти, за да информират за промените в селскостопанските системи, включително и за кафявата миризливка.

Общите загуби на реколта само за година в световен мащаб надхвърля десетки милиарди долара. Статистически не са обхванати всички култури, както и щетите, които нанася, предвид бързото разпространение на вредителя.

Правени са опити за монтиране на мрежи и капани против вредителите насекоми, но се оказва, че те са икономически ефективни само при висока степен на нападение, което трудно може да се предвиди.Използваните по-рано инсектициди за растителна защита, съдържащи активно вещество хлорпирифос и хлорпирифос-метил, ефикасни в борбата с миризливките, вече са забранени за употреба.

Повече информация за този вредител може да се намери и в други текстове на Синор.бг.

Кафявата миризливка агресивно настъпва към все по-студените пояси
12153
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Пръскането не помага
Кафявата мраморна миризливка е истинско бедствие за земеделците
Практика
Как да преборваме нашествието на миризливките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини