Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2022 г.

Най-разпространените грешки при засаждането на дръвчета

Най-разпространените грешки при засаждането на дръвчета

Битува мнението, че през пролетта пръчка да забиеш в земята и тя ще пусне корени. В по-топлите региони на страната есенното засаждане на овощни дръвчета и храсти дава отлични резултати, защото през зимата земята не е постоянно замръзнала. Това е благоприятно за младите фиданки – в зимните месеци корените им ще влязат в контакт със земята, а това ще стимулира по-бързото прихващане. В студените райони по-разумно е да се отложи засаждането до пролетта, което ще позволи на растенията да изкарат зимата по-комфортно и без стрес.

Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване

Как се определя мястото на кореновата шийка?

По правило тя се намира на височина около 4 см над първия страничен корен. До там е допустимо да се покрива ствола с пръст – повече не е необходимо. Ако е направена по-дълбока посадъчна яма, преди засаждане в дъното и трябва да се забие колчето за опора. Това е много важно, защото в противен случай, то ще потъне заедно с разсада.

Възможно ли е да не се използват колчета за прикрепване на фиданките? Да, възможно е, но тогава новозасадените дръвчета не само ще потънат по-дълбоко, но и вятърът ще ги разклаща сериозно, а това ще влошава способността им за вкореняване.

Защо е толкова важна дълбочината на засаждане? Ако кореновата шийка се окаже на по-голяма дълбочина, тогава дръвчетата изостават в развитието си, плододаването се забавя, а може даже да загинат поради загниване на кореновата система.

Присадката почти винаги е разположена на 5-10 см над кореновата шийка.

Съществува вероятност при засаждането кореновата шийка да се окаже по-високо, но това е много по-добре, отколкото по-дълбоко. Корените, оказали се над почвата, просто ще засъхнат, но това няма да повлияе съществено на развитието и плододаването.

Защо не трябва да копаем дълбоки посадъчни ями? Е, може, но после трябва да ги запълваме, а на леки почви и колчетата няма да помогнат на засадените дръвчета да се задържат на необходимата дълбочина – те ще потъват все повече и повече. Да не говорим колко трудоемко е това.

Достатъчно е посадъчните ями да бъдат толкова дълбоки, че корените да се поберат удобно в тях. По-добре по-широки, отколкото дълбоки, защото това ще улесни разрастването на кореновата система хоризонтално. Няма съмнение, че вертикалните корени могат да се развиват нормално даже в глинеста почва, защото те са в състояние да разрушат основите на солидни сгради. В глинеста среда няма и причини да се развиват вертикално – там просто храна липсва и нека се развиват хоризонтално.

Още нещо важно: не е нужно в посадъчните ями да се насипват натрошени керамични отпадъци, натрошен камък, чакъл или керамзит за дренаж, защото това просто няма къде да отведе водата. Тя трябва да се отклонява от дренажни отводнителни канали, изградени в трайните насаждения.

Подхранването на този етап няма съществено значение. Отначало дръвчетата се хранят с резерви в корените и ствола и внасянето на хранителни вещества няма да донесе никаква полза, но младите корени могат лесно да бъдат изгорени. Торенето трябва да бъде на малки порции и само тогава, когато дръвчето вече се е прихванало.

Някои специалисти препоръчват при засаждането да се внесе суперфосфат и калиев сулфат в ямките, а после 2-3 години да не се подхранват дръвчетата, но не е сигурно дали това е най-целесъобразното решение.

Правилно ориентиране на корените

Правилното разполагане на корените в посадъчната яма е от съществено значение за прихващането и развитието на фиданките. Често корените не могат да се вместят свободно и предимно начинаещите градинари ги огъват, образувайки „пръстен“ и дори „примка“. Подобен подход е много вреден за разсада, защото тези корени ще умрат, а понякога заедно с растенията. Правилните решения са две: да се разшири посадъчната яма или да се скъсят корените.

По-особен е въпросът с разсада в контейнери. Той може да се засажда директно, като се извади заедно с пръстта около корените, но само тогава, когато растението е малко и се е развивало в контейнера. Дръвчетата, които са поставени впоследствие (преди изнасяне от разсадника) в контейнери, правилно е корените да се освободят от пръстта, да се подрежат съобразно големината на посадъчната яма и тогава да се засадят отново. В противен случай може и да не оцелеят.

Най-разпространените грешки при засаждането на дръвчета
41026
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Важни условия за производството на посадъчен материал
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Календар на градинаря - април
Проблеми за растителната защита в началото на вегетацията, напомняме !
Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини