Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.11.2022 г.

„Мавруд – легенда и реалност“ - монография от профeсор дсн Венелин Ройчев

„Мавруд – легенда и реалност“ -  монография от профeсор дсн Венелин Ройчев

Монографията „Мавруд – легенда и реалност“ с автор проф. дсн Венелин Ройчев, беше официално представена по време на честванията на Международния ден на Мавруда, съобщиха от пресцентъра на Аграрен Университет Пловдив. Книгата е насочена предимно към професионално занимаващите се и ценителите на този стар местен лозов сорт, но ще представлява интерес и за студенти, научни работници, агрономи и технолог-винари, обучаващи се и работещи в областта на сортознанието, лозарството и винарството. 

В монографията е представена информация за съществуващите легенди и истории за сорт Мавруд, мисли за лозата и виното от велики поети, писатели, философи и др., ампелотерапия и енотерапия, ампелографска характеристика, ампелографски изследвания на този сорт до средата на XX век и след това до 2021 г. Специално място е отделено и на афинитета на сорта към разпространените у нас подложки. Направени са и изводи относно неговото бъдещо научно изследване и мястото му в българското лозарство.

Събирането и представянето в хронологически ред на почти цялата известна досега ампелографска информация за сорт Мавруд в едно обозримо мисловно пространство, създава възможност за по-целенасочена и задълбочена индивидуална интерпретация на неговите изисквания към почви, климат, технологии на отглеждане и винифициране, както и успешното му микрорайониране, което е от изключително значение за бъдещото му разпространение в България.

Публикуването на тази монография е финансирано изцяло от фирмата за производство на лозов посадъчен материал АМВ-Aгро ООД, без условие за реклама. В по-ново време фирмата, чийто девиз е „Преди виното сме ние“, произвежда в България най-много лозички от сорт Мавруд. На нейната база се извеждат безвъзмездно упражнения и практики по лозарство със студенти на Аграрен университет–Пловдив. 

Книгата е издадена от Академично издателство на Аграрен университет – Пловдив и желаещите да е прочетат може да я открият в библиотеката и книжарницата на Аграрен университет.  

„Мавруд – легенда и реалност“ -  монография от профeсор дсн Венелин Ройчев
6221
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини