Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2022 г.

Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента

Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента

sinor.bg

Вредителите причиняват значителни щети в овощните и зеленчукови градини и понеже есента е времето, когато се установяват за зимуване, нека проведем наложителните дейности за тяхното изчистване от градината. Ако ги открием и идентифираме навреме, имаме възможност да осъществим и ефективната борба – дори да не ги унищожим напълно, то поне бихме намалили тяхната численост.

Листата

Да започнем с падналите листа, защото от болни, а дори и от здрави дървета и храсти, те крият потенциална опасност за градината. Листата се превръщат в убежище за паяжинообразуващи акари, хоботници, гъсеници и други вредители, а в допълнение – патогени на плодовото гниене, струпясване, петнистост и други болести, зимуващи в падналите листа. Почистването им ще направи невъзможно презимуването на много вредители и патогени.

Не подценявайте галовата нематода

А какво да правим с падналите листа? В правилно приготвения компост насекомите вредители и ларвите им умират, но със спорите на патогенните гъбички всичко е много по-сложно. Те могат да оцелеят в продължение на няколко години.

За да предотвратим пренасянето на заразата, необходимо е да  третираме листата с карбамид – преди да ги поставим в компоста. За целта се използва разтвор, приготвен от 500 грама урея в 10 литра вода, като се омокрят обилно.

Голяма част от бръмбарите (обикновена златка, малинов бръмбар и др.) и ларвите им зимуват под листата или в горните слоеве на почвата. Как да се справим с тях? Обработването на почвата под овощните и ягодоплодни култури нарушава техния мир и повечето от тях умират. Тази обработка се комбинира с внасяне на подходящи хранителни вещества – органични или минерални фосфорни и калиеви торове. Здравите и силни растения, които получават всички необходими хранителни елементи са по-устойчиви на болести и вредители.

Под мъртвата кора на дърветата гъсениците на ябълковия и сливовия молец се настаняват за зимуване в пашкули. Така зимуват и гъсениците на касисовия молец.

Отстраняване на мъртвата кора

За да се отървем от тези вредители или поне частично да намалим популацията им, трябва редовно да почистваме стволовете и основните клони от мъртвата кора. Обелените части от кората се събират в съдове или върху парче плат и се изгарят, но не е желателно да се оставят на земята.

Мумифицираните плодове също трябва да се отстраняват от дърветата и да се изнасят извън участъка, защото съдържат патогени на плодовото гниене и други болести. През есента или в много ранна пролет се извършва резитба на ягодоплодните и овощни култури. Ако тя се пропусне, тогава санитарната резитба е задължителна. Отрязаните клони се изнасят извън участъка и се изгарят, защото върху мъртвата дървесина бързо се заселват многочислени вредители, патогенни бактерии, гъбички и други насекоми. Резитбата се извършва без оставяне на пънове.

През есента, особено след листопада могат да се видят много от посетителите на градината. По клоните на дърветата и храстите остават яйцата на различни видове листни въшки (черни, оранжеви, бели), листозавивачки, ябълкови молци, плодови червеи и др.

И още практични съвети 

Гъсениците на глоговата листозавивачка прекарват зимата по дърветата в гнезда от сухи листа, закрепени с паяжини.

Борбата с вредителите трябва да се води на всички нива и не само есента, но и през целия сезон. Есенното време е благоприятно с това, че могат да се използват и химични средства без рискове за увреждане на продукцията. Пазарът предлага и продукти, които не се отмиват лесно и защитата може да действа продължително, а освен това активното вещество във времето се разлага на безопасни за хората и животните частици.

Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
9626
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
От практиката
Защо е опасно да няма есенен листопад на овошките?
Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?
Причини, поради които листопадът се забавя
Практика
Ето как да повишим зимоустойчивостта на растенията
За отделните сортове сроковете са различни
Не бързайте с рязането на лозите!
Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини