Цените на яйцата във Франция скочиха двойно поради рязко нарастващите разходи за фуражни компоненти и енергия, а също така и най-тежката преживяна досега криза с птичия грип в Европейския съюз и САЩ съпроводена с десетки милиони умъртвени домашни птици. Според френската индустриална група CNPO производството на яйца в света, което достигна 1 500 милиарда през 2021 г., се очертава да спадне за първи път в историята през 2022 г., след срив на производството с 4,6% в Щатите и с 3% в ЕС и най-вече 8 на сто във Франция - най-големият производител на яйца в Общността.
„Намираме се в ситуация, каквато не сме виждали досега. При предишни кризи помагаше вноса, особено от Съединените щати, но тази година ситуаци та е лоша навсякъде“, коментира ситуацията на пазара заместник-председателят на френската индустриална група CNPO Лоик Куломбел (Loic Coulombel). Експертите отбелязват, че спадът в производството и драстичното покачване на цените идва в най-неподходящ момент на рязко увеличение на потребителското търсене на яйца, разглеждани като евтин източник на протеин във време на растящата инфлация.
„Редици компании производители на храни и хранителните вериги се оказаха неспособни да приемат галопиращия ръст на цените и бяха принудени да променят р ецептите, а някои вече са спрели производствените линии“. „Има нужда от много яйца, за да направите сладкиши или паста с яйца“констатира Куломбел.
Цените на яйцата за хранителната индустрия на френския спот пазар са се покачили до 2,2 евро за килограм в сряда, 5 октомври, което представлява повече от двойно увеличение в сравнение с началото на годината, като в края на 2022 г. се очаква стойността им да се покачи до 2,3 евро за килограм.