Начало » Новини » Страната
15.08.2022 г.

Срокове за сключване на споразуменията за 2022-2023 г.

Новите указания
Срокове за сключване на споразуменията за 2022-2023 г.

sinor.bg

И тази година областните земеделски служби дават подробни инструкции за процедурите, по които се сключват споразуменията за ползването на земеделската земя между собственици и ползватели. До 31 юли т.г. фермерите и арендаторите са предоставили договорите, подписани за наемането и ползването на земята.

В момента тече първия етап от работата на назначените общински комисии, които ще определят масивите и ще организират сключването на споразумения за ползване между собствениците или ползвателите.

Ползвателите подават списък с имотите и подписват декларация за това как ще ги ползват – в реални граници или комасирано, т.е. включени в процедурата на чл. 37,в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи за създаване на масиви и за тяхното ползване. Те подават и декларация, че не са свързани лица по смисъла на Търговския закон с лица, които не са плащали рентите и вноските за „белите петна”.

При промяна на собствеността арендаторите подават до 15 август (срокът изтича днес) ново заявление с данните, настъпили след 31 юли. От областните дирекции съветват всички данни да се подават на USB-устройства (флашки), което улеснява приема.

Ако при регистрирането на договорите общинската служба установи повече от едно правно основание за ползване на един имот, за който е посочено, че ще се обработва в реални граници, т.е., че имотът няма да участва в споразумение по чл. 37,в, експертите уведомяват двете страни, за да разрешат спора. В случай, че не успеят, трябва се отнесат към съда.

Предварителният регистър на имотите е изработен от общинските комисии още преди 1 август и се публикува до 15 август, след като бъде актуализиран. Той включва номерата на имотите по картата на възстановената собственост (кадастралната карта), нейната площ, категория и начин на трайно ползване, ползвателите и тяхното правно основание; имотите по чл. 37,в, ал. 3, точка 2 от ЗСПЗЗ.

В този предварителен регистър не влизат арендатори, които не са платили „белите петна”; имотите, които ще се работят в реални граници; имоти с начин на трайно ползване – пасища, мери, ливади, които земеделските служби трябва да прехвърлят в предварителния регистър; имоти с договори за наем, чийто срок изтича по време на селскостопанската година, за която е заявен за ползване в декларациите, освен ако в срока до 15 август не са посочени анекси за продължаване на този срок; идеални части от имоти, независимо от желанието на собствениците и ползвателите, заявени в декларациите по чл. 69 или по чл. 70 от Правилника за прилагане на ЗСПЗЗ; имот или група имоти, извън границите на урбанизираните територии, за които има влязъл в сила подробен устройствен план за обекти с национално значение.

Комисиите по чл. 37,в, ал. 1 до 5 август ръководят сключването на доброволните споразумения по този член.

До 20 август тези комиисии съставят проект за служебно разпределение на ползването на земите по масиви; може да извършват служебно справки и проверки, включително на място. Също определят територията, в която се създават масивите за ползване по реда на § 2ж от допълнителните разпоредби на ЗСПЗЗ; определят границите на масивите за ползване върху копие от картата на възстановената собственост (кадастралната карта), и изготвят карта на масивите за ползване и регистър, който съдържа данни за имотите, заявени за участие в споразумението и за имотите по чл. 37в, ал. 3, т. 2 ЗСПЗЗ.

При определяне територията, в която се създават масивите за ползване по реда на § 2ж от допълнителните разпоредби на ЗСПЗЗ, се включват имотите по чл. 37в, ал. 3, т. 2 ЗСПЗЗ и се изключват имотите, за които собствениците и ползвателите са декларирали, съответно заявили, а също и несъгласие за включване.

За заседанията на комисията се съставят и протоколи.

Когато между ползвателите не се постигне споразумение, те съставят проект за служебно разпределение на ползването на земите по масиви и това става до 15 септември 2022г., като се спазват изискванията на чл.37в, ал.3, т.1 и т.2 от ЗСПЗЗ;

Комисията да изготви доклад до Директора на ОД «Земеделие», който да съдържа сключеното споразумение, разпределението на масивите за ползване, данните за земите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ за техните собственици и дължимото рентно плащане.

Комисията изготвя и прилага към доклада проект на служебно разпределение на масивите за ползване в следните случаи:

1.      когато не се постигне споразумение или постигнатото споразумение е за площ по-малка от две трети от общата площ на масивите в землището, или

2.      за остатъка от масивите за ползване в землището, когато споразумението е сключено при условията на чл. 37в, ал. 2, изречение седмо от ЗСПЗЗ, или

3.      когато споразумението не обхваща имотите по чл. 37в, ал. 3, т. 2 ЗСПЗЗ, включени в масивите за ползване.

Комисията изготвя проект на картата на масивите за ползване и на регистър към нея въз основа на споразумението и/или разпределението.

Споразумението влиза в сила, при условие че обхваща не по-малко от две трети от общата площ на масивите за ползване в съответното землище.

Регистърът съдържа данни за масивите за ползване, за ползвателите и за номерата на имотите по картата на възстановената собственост (идентификаторите по кадастралната карта), за площта, категорията, начина на трайно ползване, правно основание на ползването, съответно за имотите по чл. 37в, ал. 3, т. 2 ЗСПЗЗ. Регистърът се прилага към споразумението и/или разпределението и представлява неразделна част от тях. Регистърът и картата на ползването се оповестяват в срок до 25 август за споразумението и в срок до 20 септември – за разпределението по реда на чл.72, ал.3 от ППЗСПЗЗ

Промените в проектите на регистъра и картата могат да се правят в срок до 30 август за споразумението и в срок до 25 септември – за разпределението по инициатива на комисията или на заинтересуваните лица.

Срокове за сключване на споразуменията за 2022-2023 г.
33410
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
Въпросителна около това дали проектът ще се одобри и в пленарна зала
Земеделската комисия единодушно прие на първо четене промените в закона за земята
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
До 26 септември ще се платят парите за Украйна
Вътев: Очакваме 71 млн. лв. от резервите да се освободят по схемата de minimis
По график
Електронната система на фонд „Земеделие” работи от днес
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини