Начало » Новини » Страната
05.07.2022 г.

Върховният съд отхвърли жалбата на фирмата, отстранена от пункта при Капитан Андреево

Решения
Върховният съд отхвърли жалбата на фирмата, отстранена от пункта при Капитан Андреево

Граничният пункт "Капитан Андреево" снимка: Министерство на земеделието

Върховният административен съд отхвърли искането на частната фирма „Евролаб 2011“, обявила се срещу решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция плодове и зеленчуци, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната. Според съдебното решение „Евролаб 2011“ незабавно трябва да освободи и помещенията, наемани досега на граничния пункт “Капитан Андреево”. Заповедта за освобождавенот на помещенията е издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов, като срокът за изпълнение е 14 дни.

От „Продължаваме промяната” припомнят сагата, започнала преди малко повече от два месеца, когато премиерът в оставка Кирил Петков лично инспектира „Капитан Андреево“ след среща със земеделски земеделци, сигнализирали за проблеми с контрола на стоки от трети страни. Разкритията от проверките показаха напълно фиктивен контрол - всеки ТИР е проверяван в рамките на 6 минути, данните за разпломбирането на товарите е ставало без присъствието на гранична полиция. Липсвали са и видео-записи на мястото, където са взимани проби от превозваната продукция.

До 8 юли евроодитори на Капитан Андреево

Възложено беше на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов и директора на БАБХ Христо Даскалов да предприемат спешни действия за възстановяване на фитосанитарния контрол на границата ни с Турция, които са и външни граници на ЕС. В рамките на броени дни през май, когато контролът беше поет изцяло от работещите в БАБХ, приходите в държавната хазна се увелаваха с по 5 000 лева на час. Неколкократно се е увеличил и обемът на плодове и зеленчуци със завишено наличие на пестициди.

През този период на професор Даскалов и Иван Христанов са предложени подкупи в особено големи размери, за да върнат частните интереси на границата, които те отхвърлиха. Последваха обаче нагли заплахи срещу двамата служители и семействата им, в резултат на което по заповед на премиера Петкови служители на НСО поеха личната им охрана.

Според Асен Василев освен завишения контрол на опасните храни с намесата на държавата във фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ е засилено и наблюдението върху вноса на нелегални стоки. За мащабите на аферата говори красноречиво и позицията на финансовия министър в оставка, че „съществуването на тази частна лаборатория на външната граница на Европейския съюз е основната причина досега страната ни да не бъде допусната до зоната “Шенген”.

Българските власти получиха подкрепа и от Европа. При визита у нас германският финансов министър Кристиан Линднер сподели добрите си впечатления от работата на правителството по случая с контрола на „Капитан Андреево” и предложи подкрепа от страна на република Германия, съобщиха от "Продължаваме промяната".

Върховният съд отхвърли жалбата на фирмата, отстранена от пункта при Капитан Андреево
7159
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Трети доклад на Еврокомисията
ЕК очаква България да отчете борба с корупцията по високите етажи на властта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини