Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
27.05.2022 г.

С новата R-серия товарачи на BOBCAT пълните складовете скоростно

Новости на БАТА АГРО
С новата R-серия товарачи на BOBCAT пълните складовете скоростно

На последното изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО, проведено в средата на май в Стара Загора, „Мегатрон” представи най-новата R-серия телескопични товарачи с марката BOBCAT. Производството им започна през 2021 г. и още от тази година те са на българския пазар. За читателите на Синор.бг търговският мениджър за строително-индустриална техника в „Мегатрон” Емил Трифонов подробно представи предимствата на новите товарачи, а те със сигурност ще бъдат високо оценени и от фермерите.

Ще припомним, че основната техника в този отдел на „Мегатрон” са телескопичните и миничелните товарачи, както и цялата гама машини, свързана с работата в животновъдните и растениевъдни ферми – товаро-разтоварни дейности на торове, препарати и готова продукция.

Г-н Трифонов, с какво новата R-серия телескопични товарачи превъзхожда вече познатите на българския пазар машини от този клас?

Със сигурност телескопичните товачари от серия R са топ продукти, можем да кажем - бестселърите в земеделието. Те са изцяло обновени, като са спазени освен задължителните изисквания за отработените газове, също и последните регулации на ЕС, отговарящи на етап 5 от екологичните норми в законодателството. Тази серия товарачи са новост и по отношение на ефективността на работата, и на комфорта на кабината, и на качеството, което се постига при товаренето или разтоварването на продукцията.

Спрямо предходните модели двигателите са по-мощни – 135 конски сили, задвижвани са от хидравлични системи с огромен дебит от 190 литра в минута, което пък от своя страна осигурява изключително високи скорости и кратки циклови времена на обработка на материалите. Всичко това гарантира бърза експлоатация и скоростно придвижване, така че земеделците за кратко време да натоварят или разтоварят продукцията в складовете и на полето.

Тези товарачи разполагат и с редица нови функции и възможности. Дизайнът на машините е променен изцяло и позволява да се извършват съвършено нови дейности, които старите модели не разполагат. Фермерите ще имат възможност автоматично да изтръскват кофата при изсипване или загребване, като това се управлява с допълнителен бутон на джойстика.

Може ли да посочите моделът, който би осигурил най-голяма ефективност за фермерите?

След излизането на пазара на R-серията все по-предпочитан от клиентите на BOBCAT стана телескопичният модел товарач TL43.80. Общо за тази серия е важно, че се съкращава изцяло процесът на работа, като в същото време се оптимизира чрез максимално изпълване на капацитета на кофите. Самите кофи са с по-голям обем до 3 500 литра, или 3,5 кубични метра. Именно с този инвентар разполага и най-реномираният и предпочитан модел TL43.80, чиято товароподемност е 4,3 тона, с височина 8 метра.

При R-серията инженерната мисъл е изпълнила едно от търсенията на фермерите, а именно - все повече да обръщат внимание на допълнителните опции, свързани с повишаването на комфорта при работа с тези машини. Това неизбежно е свързано и с повишаване на производителността, която е крайно необходима особено по време на кампания. Доволният човек, който работи в приятна и удобна среда, е много по-ефективен и работоспособен. Затова и клиентите все повече предпочитат ергономичните машини. Назад във времето остана моментът, когато цената на машината беше определяща при нейната покупка.

Какви други иновации са заложени в тази серия товарачи?

Нивото на оборудване в тези нови товарачи е тотално променено, цялата философия за подредба и логика на управление е изключително нова и е ориентирана изцяло към водачите на тези машини. В товарачите ще намерите и допълнителната функции на „ръчната газ”, използвана при високото ниво машини от пакета „АГРИ три звезди”. При нея за първи път е включена възможност да управляваме хода на машината и работните движения на стрелата и на кофата съвсем диференцирано. Така постигаме висока производителност, защото при повдигане, спускане, разгъване или събиране на стрелата, както и при загребването и изсипването на кофата – всичките тези операции са функция от дебита на помпата и от оборотите на двигателя. Реално фермерите могат да настроят оборотите на двигателя с ръчната газ и в същото време работните органи да действат с максималната си възможност и ефективност, т.е. при тази диференцияция движението на машината може да бъде управлявано независимо от педала на газта. По този начин машината може да работи на високи обороти със стрелата, е в същото време да се движи бавно и прецизно според необходимостта. Тази функция е съвършено нова и осигурява добър комфорт за операторите.

Към трите стандартни режима на управление на колелетата при завой е добавен и четвърти нов режим – така наречения „полурачешки режим”. Стандартните три режима са с управление само на преден мост завиване на колелетата, управление на преден и заден мост в противоположна посока, което е нормалната работна позиция на една такава техника, която работи на площадка или в складове. Тук вече имаме освен класическия рачешки режим, при който и двата моста могат да завиват в една посока, също и новият „полурачешки” режим. При него задният мост може да бъде фиксиран в различна позиция от изправения и да бъде заключен, примерно задният мост остава заключен в дясна посока и е фиксиран, и само предният мост е управляващ.

Този тип управление е много подходящо в места, където машината трябва да върви успоредно и плътно до някаква стена или препятствие, така че само ръбът на кофата да върви плътно до стената на склада, а самата машина да бъде достатъчно отдалечена от препяствието. Това позволява машината да обере дори остатъците от зърно или друг продукт, който трябва да бъде натоварен в кофата.

Говорихте и за комфорта в кабината. Какви са допълнителните екстри?

Конкретно за управлението са включени 7-инчови тъч дисплеи, което ги прави атрактивни за младите оператори.Друга новост са и различните видове седалки за оператора - като се започне от чисто механичния вид седалки и стигнем до седалките на компресорно въздушно окачване „Грамар” – с вграден в самата седалка подлакътник и джойстик, който е интегриран към седалката и позволява на оператора ефективно да си настрои пулта с бутоните. Подобни функции се прилагат също в автомобилостроенето и в производството на много тежките големи мишини. По-рано тези функции не бяха типични за този сегмент техника.

Безопасността на работа винаги е била водеща за техниката с марка BOBCAT. В тази серия имаме инсталирани и широкоъгълни камери за задно виждане с висока резолюция, които, съчетани с големия дисплей, позволяват на оператора да има по-голяма сигурност и безопасност при движения в затворени и тесни помещения. Новите работни LED светлини дават широка степен на осветеност и добро ниво на покриване на осветена площ.

Следващата новост е възможността воланът да се регулира освен под подходящ ъгъл, също и във височина конзолно да се телескопира или да се прибира, така че допълнително осигурява комфорт при управлението. В R- серията са включени също и хидравлични бързосменници, демпфериране на стрелата, автоматични реверси, които се доказаха като много важни и ефективни.

Гаранционните срокове за машините на BOBCAT продължават да бъдат в стандартния си фабричен вариант от 3 години, или 3 хиляди часа и винаги съществува възможността за разширение на тази гаранция до 5 години, или 6 хил. моточаса.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

С новата R-серия товарачи на BOBCAT пълните складовете скоростно
14629
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Bobcat помогна за възстановяването на 553 предприятия пострадали от земетресението в Турция
Компактните колесни товарачи L75 и L85 са усъвършенствани с характеристиките на високотехнологичния модел L95
Мегатрон става официален представител на John Deere и за Словения
НОВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН КОМПАКТЕН КОЛЕСЕН ТОВАРАЧ L95 ОТ BOBCAT
Bobcat пуска нова серия косачки за професионална употреба
Управлението на 25-годишния товарач Bobcat е интуитивно
Монахини се научиха да работят с товарач Bobcat, за да възстановят новия си дом
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини