Начало » Новини » Страната
23.05.2022 г.

Проверяват заместник-министър Иван Христанов за конфликт на интереси

Проверката е въз основа на получен сигнал
Проверяват заместник-министър Иван Христанов за конфликт на интереси

КПКОНПИ започва проверка за установяване наличие на конфликт на интереси за Иван Христанов, заместник-министър на земеделието съобщиха от пресцентъра на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Проверката е въз основа на получен сигнал, в който е посочено, че Христанов продължава да бъде член на Съвета на директорите на търговско дружество и след заемането на поста заместник-министър – висша публична длъжност по смисъла на ЗПКОНПИ..

Иван Христанов: Ще изчистим репутацията на фермерството, което гравитира само около субсидиите

Нито след датата на назначаването му за заместник-министър, нито преди това - при избирането му за народен представител, в Търговския регистър не е вписано прекратяване на договора за управление на частната фирма по отношение на Христанов. Предметът на дейност на търговското дружество е „предоставяне на консултантски услуги и бизнес анализи на дружества относно финансирането на дейността им и капиталовата им структура, управление и моделиране на бизнес процеси, инвестиции в други предприятия, рекламна дейност и др.“, се посочва още в сигнала.

КПКОНПИ ще провери посочените в документа данни.

Съгласно закона конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След като образува производството, Комисията ще изиска необходимата информация и документи, в резлутат на което до два месеца ще се произнесе с мотивирано писмено решение. Този срок може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК.

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За Иван Христанов конфликт на интереси не е установен с факта на проверката – за това се твърди в постъпил сигнал, като наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред, поясняват от комисията.

 

Проверяват заместник-министър Иван Христанов за конфликт на интереси
5131
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини