Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.01.2022 г.

ЕП изисква подобряване на условията за превоз на животни

Анкетна комисия установи неспазване действащите от 2005 година правила
ЕП изисква подобряване на условията за превоз на животни

Снимка: МЗХГ

Европейският парламент призовава държавите-членки на Европейския съюз да спазват хуманното отношение към животните при превоза им и да се пренасочат към превоз на месо, а не на живи животни, се посочва в съобщение на официалния уебсайт на законодателния орган на общността.

Всяка година милиони живи животни се превозват по шосе, море, с железопътен транспорт и по въздух в рамките на ЕС и извън него с цел клане, угояване или развъждане. Благополучието им по време на тези пътувания би трябвало да бъде гарантирано от специални правила на ЕС, в сила от 2005 г.

Ооказва се, обаче, че това не е така. Анкетната комисия на ЕП, създадена през юни 2020 г., за да проучи предполагаемите нарушения на правилата на ЕС за превоз на животни, стигна до заключението, че разпоредбите на общността в тази област не винаги се спазват в държавите-членки и не отчитат напълно различните потребности на животните. Най-очевидните нарушения включват липса на достатъчно пространство над животните, вода или храна за превозваните животни, негодността на животните за пътуване и пренаселеност. Използват се неподходящи превозни средства, а превозът понякога се извършва при крайно ниски или високи температури и продължително време за пътуване.

За да се подобри положението, в четвъртък членовете на ЕП приеха препоръки с 557 гласа "за", 55 гласа "против" и 78 гласа "въздържал се". Те призовават Европейската комисия и страните от ЕС да увеличат усилията си за спазване на хуманното отношение към животните по време на превоз, да актуализират правилата на ЕС и да назначат комисар, отговарящ за хуманното отношение към животните.

Времето за превоз на домашните животни, изпратени за клане, не трябва да надвишава 8 часа, изискват членовете на ЕП, а бременните животни в последната третина на бременността не трябва да пътуват над 4 часа. Те посочват също, че неотбити от кърмене телета на възраст под 4 седмици не трябва да бъдат превозвани, освен от фермерите, при това само на разстояние до 50 километра. Първоначалното предложение на анкетната комисия обаче бе за пълна забрана за превоз на неотбити животни на възраст до 5 седмиции и максимално пътуване от 2 часа за неотбитите над 5 седмици, както и пълна забрана за превоз на бременни животни в последната третина от бременността. Не бяха приети и препоръките за ограничаване на превоза по море до 24 часа.

Депутатите в ЕП искат камери за видеонаблюдение в транспортните средства, особено при товарене и разтоварване. Националните органи трябва да одобряват плановете за пътуване на животните само ако се прогнозира температурата да бъде между 5ºC и 30ºC. Членовете на ЕП добавят, че температурата, влажността и нивата на амоняк в превозните средства трябва да се записват.

Евродепутатите критикуват липсата на система за контрол на превоза на животни за страни извън ЕС. Те изискват от държавите-членки да проверяват всички пратки за трети страни, за да се уверят, че животните са хранени и поени, че устройствата за поене функционират правилно и че разполагат с достатъчно пространство. Износът на живи животни трябва да бъде одобряван само ако е в съответствие с европейските стандарти за хуманно отношение към животните. Препоръката на анкетната комисия за пълна забрана за износа за трети страни, в които правилата за отношение към животните не са на висотата на стандартите на ЕС, обаче не бе приета.

Евродепутатите приканват да се премине към по-ефективна и етична система, която да дава предимство на превоза на сперма или ембриони пред разплодните животни, както и на трупове и месо пред живи животни, превозвани за клане. Те призовават ЕК спешно – не по-късно от 2023 г. – да представи план за действие в подкрепа на този преход, включително предложение за специален фонд за свеждане до минимум на социално-икономическите последици от предстоящите промени.

"Хуманното отношение към животните при превозването им не подлежи на обсъждане и трябва да се спазва, докато животните достигнат крайната си дестинация. Превозът на живи животни трябва да продължи, както в държавите членки, така и в трети страни, при спазване на най-високите стандарти за хуманно отношение към животните. Това е важно за икономиката на ЕС и за финансовото оцеляване на нашите земеделски стопани", твърди съдокладчикът Даниел Буде (ЕНП, Румъния)

"Хуманното отношение към животните е основен приоритет на тази институция. Превозътна живи животни е неразделна част от хуманното отношение към животните в ЕС, което ние задълбочено и с голяма ангажираност изследвахме в тази анкетна комисия. Трябва да инвестираме в повече и по-добри решения за намаляване на необходимостта от транспортиране на живи животни. Трябва обаче да имаме предвид социалното измерение на това, което предлагаме, и как то ще се отрази на хората", заяви на свой ред съдокладчикът Изабел Карваляйш (С&Д, Португалия).

Първата мисия в България на Анкетната комисия на ЕП за защита на животните по време на транспортиране (ANIT) се състоя от 20 до 22 септември 2021 г. Делегация на анкетната комисия проведе редица срещи с представители на български органи и ветеринарни експерти и посети границата с Турция. Целта на посещението бе да се установят на място условията за износ на животните. Докладът цитира експерти, според които границата между България и Турция е една от критичните точки, където спазването на регламента за защитата на животните при превоз е слабо, като това оказва сериозно въздействие върху хуманното отношение към животните.

ЕП изисква подобряване на условията за превоз на животни
8459
 

Последни материали
Виж
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Само на стопани с подадени декларация и опис за реализирани количества
Преведоха над 115 милиона лева на животновъдите по обвързаната подкрепа
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
България настоява за балансирани мерки за хуманно отношение при превоза на животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини