Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.01.2022 г.

Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури

Corteva Agrisicience™ получи регистрация за новия хербицид Квелекс® който ще бъде на пазара през 2022
Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури

Квелкес®  е разрешен за употреба в пшеница, ечемик, ръж, овес и тритикале. Квелекс е системен хербицид за вегетационно приложение за контрол на голям брой широколистни плевели, включително такива устойчиви на сулфонилурея и хормоноподобни хербициди.

С какво Квелекс® е по-различен от сега използваните на пазара хербициди  при житни?

На първо място това е съдържащото се в него ново активно вещество Arylex™ Active. Чрез механизма си на действие Квелекс® контролира широколистните плевели по два начина, които предоставят уникален синергизъм и действие. Квелекс съдържа добре познатия флорасулам, както и Arylex™ Active – ново активно вещество, която е първата молекула от нова активна група.

Квелекс® е нов етап в борбата с плевели, като ще контролира устойчивите на сулфониорея и хормоноподобни хербициди поради активното вещество Arylex™ Active - от нова химична група и различен начин на действие срещу широк спектър от плевели, като най-същественото му предимство, е че е първото ново активно вещество създадено след повече от 20 години и е средство насочено за борба с резистентността възникнала в някои видове плевели , в следствие на дългогодишна употреба на сулфонилурея хербициди . Другото активно вещество флорасулам в Квелекс®  е доказано с отлична ефикасност срещу широк спектър от широколистни плевели.  Тези качества на активните вещества в Квелекс®  се допълват взаимно в т.нар. синергичен ефект който  дава на земеделските производители нов инструмент и нов стандарт за борба с широколистните плевели в житните култури и особено еталонна ефикасност срещу упорити или резистентни плевели като Див мак, Мъртва коприва и Ралица.

Квелекс® ще се отличава сред конкурентите си със своята изключителна гъвкавост на приложение от 1-ви лист до флагов лист, изключително широк температурен диапазон от +2°С до 27°С , бърз и отличен ефект дори и при големи температурни амплитуди . Квелекс® съдържа и вграден антидот, който гарантира 100 % селективност да културата. След  приложението на Квелекс® няма никакво ограничение за следващите в сеитбооборота култури наесен и през пролетта на следващата година.

Квелекс® може да се прилага както през есента, така  и през пролетта, с препоръка за третиране в дозата както наесен, така и напролет - 5 г/дка. При  прераснали плевели и висока плътност на ефемери и паламида да се добави прилепител Виволт™.

Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури след повече от 20 години

 

Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури
8011
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини