Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.01.2022 г.

Възможно ли е да се сеят семена с изтекъл срок на годност?

Съвети към градинаря
Възможно ли е да се сеят семена с изтекъл срок на годност?

sinor.bg

Всички семена имат различен срок на годност, който е посечен на опаковката. Какво да правим с тях, ако този срок е изтекъл? Експертите казват, че в рамките на този времеви диапазон  е гарантирана съответната кълняемост. Към края му и след това резултатите ще бъдат трудни за прогнозиране, но това не пречи да се засяват, ако са съхранявани правилно. Сюрпризи са възможни и преди това, защото не знаем как са съхранявани преди разфасоването и какво е качеството им.

Опитните градинари знаят, че в зависимост от степента на съзряване на семената, те могат да запазят кълняемостта си дори след изтичане на сроковете на годност. Можем да добавим и това, че е възможно да поникнат дружно и да се развиват отлично, независимо от това, че времето е просрочено, но има и култури, които не могат да се съхраняват дълго и бързо губят качествата си.

Срок на годност и кълняемост на семената

Стандартите налагат две основни понятия - срок на годност на семенния материал и кълняемост, които се различават кардинално едино от друго. От времето на опаковане до крайния срок на реализация съществува определен интервал. Тук е важно като допълнение да се знае и друго – кога са произведени семената. Известно е, че повечето семена запазват качествата си много по-дълго от сроковете, посочени на опаковката.

Различни причини семената да не поникват

Възможността за покълване се определя от техните биологични особености, характерни за дадена култура. При правилно съхранение (подходяща влажност и температура) дините и пъпешите запазват кълняемостта си 6-8 години, фасул и грах 5-6 години, краставици, тиквички и тикви 6-8 години, зеле 4-5 години, домати 4-5 години, патладжан 3-5 години, морков 2-3 години, пипер 3 години, пъщърнак и целина 1-2 години.

Но ето какво е важно да знаем:

1. Дребните семена на цветя, зеленолистни зеленчуци и подправки запазват най-малко кълняемостта си. Едногодишните астри поникват само от миналогодишните семена, а за повечето цветя това време е най-много 2-3 години. В риск са почти всички култури от сем. Сенникоцветни.

2. Културите от сем. Тиквови – краставици, тиквички и тикви запазват кълняемостта си най-дълго. Могат да се сеят смело, без презастраховане и преразход на семена. Краставиците имат и друга особеност – след третата година дават по-малко мъжки цветове.

3. От съществено значение е при какви условия се съхраняват семената. Най-добре е да се съхраняват в прохладни помещения, като даже отрицателните температури не са критични. Важно е да не се допуска преовлажняване или пресъхване.

Проверка на кълняемостта на семената

Кълняемостта на семената с изтекъл срок на годност може да се провери предварително, като се създадат благоприятни условия за това – подходяща влажност и температура. След покълване се отчита количеството семена и се определят процентите на кълняемост. Логично е при отдалечаване от пределно допустимите срокове те да намаляват.

За пробуждане на семената се прилагат различни методи, защото времето за покълване при отделните култури е различно и може да достигне две и повече седмици.

Възможно ли е да се сеят семена с изтекъл срок на годност?
14750
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Кислородна вода за обеззаразяване и стимулиране кълняемостта на семената
Практика
Жизнеспособност на семената и как да се запази по-дълго
Практика
Причини за ниската кълняемост на семената
Практика
Положителни влияния за кълняемостта на семената
Тайните на кълняемостта – методи за подобряване
Практика
Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини