Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.12.2021 г.

Слънце или сянка – предпочитанията на растенията са различни

Слънце или сянка – предпочитанията на растенията са различни

Всички растения се нуждаят от подхранване, поливане и светлина. Тя е сред най-важните фактори, защото е необходима за протичане на фотосинтезата – един от най-удивителните процеси в живата природа. Фотосинтезата е биологичен процес, при който с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения. Светлината за растенията е особено необходима във времето, когато жизнените процеси протичат най-енергично.

Преобладаващата част от градинските култури са светлолюбиви, което означава, че за пълноценното им развитие е необходима достатъчно светлина.

Планиране на градината

За получаване на максимална реколта е необходимо добро проучване на характеристиките на отглежданите култури и засаждането им на подходящо място. Това е особено важно за по-малките градински участъци, на които не е възможно да отглеждаме всичко, което желаем.

Важно е да се отчетат много изисквания, но едно от основните е съседството на растенията и взаимното им влияние (алелопатия). Мястото на различните култури трябва да бъде съобразено и с изискванията им към светлината – слънце или сянка, защото имат различно отношение към нея.

Да вземем за пример репичките – експертите твърдят, че можем да получим до 10 кг от 1 м2 и тогава логично питаме за сорта. В случая не са важни само сортовите особености, а агротехническите практики. Да, репичките обичат светлина, но дозирана и максимална реколта се получава, когато денят е кратък. При продължително слънцегреене те започват да стрелкуват и може и един килограм да не получим.

Най-много светлина е необходима за домати, краставици, боб, тиквички, патладжани, пипер, тикви, дини, пъпеши, царевица. Значително по-малко светлина е необходима на репичките, спанака, копъра.

Кореноплодните култури, салатите, зеленолистните зеленчуци (манголд, рукола и др.) и подправките растат добре в частична сянка.

Изисквания към топлината

Растенията се разделят на две основни групи в зависимост от изискванията им към топлината – топлолюбиви и студоустойчиви. Често листата на топлолюбивите култури (домати и патладжан) са покрити с власинки, но не винаги е така. Власинките им позволяват да се предпазят от прегряване. Пиперът се предпазва по друг начин – преминава през повишено изпаряване на водата. Това показва, че е много важно да познаваме всички особености на растенията, които ще отглеждаме.

Най-взискателни към топлината са патладжанът, пиперът, краставиците, доматите, тиквичките и патисоните. Те започват да покълват при температури не по-ниски от 14-15 градуса по Целзий. Развиват се най-добре при температури 22-26 градуса. Не понасят и най-малките застудявания под 14 градуса – преустановяват развитието си.

Някои овощни култури – праскови, кайсии, орехи и лозите се нуждаят от повече топлина. При продължително застудяване и ниски температури измръзват плодните пъпки, а понякога частично и дървесината.

Има и топлоустойчиви култури – пъпеш, диня, тиква, боб и царевица. Те започват развитието си при температури 15-17 градуса и плододават при температури 25-30 градуса.

Има и „моржове“ сред градинските растения – китайско, брюкселско, савойско, бяло и червено главесто зеле, алабаш, моркови, цвекло, ряпа, репички, магданоз, целинат, пъщърнак, лук, чесън, праз, маруля, грах и спанак. Те не се плашат от застудяване. Семената на тези култури покълват при 5 градуса и растат вече нормално при 15 градуса.

Има и зимоустойчиви зеленчуци – киселец, хрян, ревен, аспержи, естрагон, някои сортове лук и чесън и др. Те започват да растат при 1-2 градуса над нулата и дават ранна реколта. Могат да преживяват и студове при -10 градуса.

Слънце или сянка – предпочитанията на растенията са различни
16072
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Преди да започнат горещините
Възможно ли е да засадим краставиците на сянка?
Практика
За зеленчуците, които не обичат много слънцето
Християнски празници
Еньовден е – наберете си билки!
Християнски празници
На Игнажден в къщата ви да влязат добри хора!
Запасете се навреме
Дървата за зимата трябва да са добре изсушени, за да не замърсяват въздуха, съветват горските
Когато не ви се спи нощем
Астрономическите явления през 2016 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини