Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.11.2021 г.

Причини, поради които листопадът се забавя

Причини, поради които листопадът се забавя

Есента, когато листата на дървета и храсти сменят цвета си, а след това опадат, те навлизат във фаза на покой. Така в студените месеци пестят енергия и се справят с неблагоприятните условия през зимата. Учените са установили и още един интересен факт, свързан с листопада – възможност за изхвърляне на непотребните и потенциално вредните вещества от растенията. Това са тежки метали, оксалати и танини, чиито количества се увеличават значително в листата малко преди да опадат.

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?

Листопад е името на месец ноември на някои езици. Тогава обичайно започва този процес. Денят става все по-къс, нощните температури падат, но не всички дървета са се освободили от листата си, а някои даже са запазили зеленината.

Защо дърветата не се освобождават от листата си?

Важно е да се има предвид, че видовото разнообразие оказва влияние върху продължителността на живот на листата. При дюлята и черешата листопадът закъснява, както при повечето топлолюбиви култури.

Слънце или сянка

Има значение и мястото – дървета, които се намират на слънчеви места задържат листата си по-дълго от тези, които са на сянка и изпитват постоянен стрес.

Отглеждането на сортове, неподходящи за региона

Ако листопадът е в разгара си, но има дървета, които все още не са приключили своята вегетация, това може да означава, че сортът не е подходящ за съответните почвени и климатични условия.

Азотен излишък

Това често се случва при внасяне на прекомерни количества минерални азотни торове, но и органични такива – оборски, птичи или зелен тор. Те трябва да се използват през пролетта и началото на лятото и да се ограничат или изключат напълно през втората половина на сезона. Тогава са подходящи фосфорните и калиеви торове.

Прекомерна влага

Излишъците от влага са много вредни за дърветата. Те се поливат по-рядко, но обилно. Влагозарядното поливане се прави тогава, когато развитието на леторастите е приключило и листопадът е настъпил.

Прекомерна лятна резитба

Обяснимо е защо често прибягваме до тази резитба – топло е и се работи добре, но не трябва да прекаляваме. Важно е и това, че дърветата, рязани през лятото се развиват обикновено със седмица по-късно, което може да ги спаси от възвратните пролетни студове.

Когато се изрежат дебели и голямо количество клони, тогава в дърветата протичат процеси на възстановяване и сезонът се проточва, което забавя и листопада. Когато резитбата е умерена, тогава този проблем не съществува.

Виновно е времето – и това се случва. Когато лятото е прекомерно горещо и сухо, а после паднат обилни дъждове или есента е твърде топла, тогава дърветата могат да задържат листата си по-дълго. В тези случаи сланите и студовете ще ги съборят, но няма място за тревога, защото пъпките ще бъдат пощадени.

Когато проблемът е само до нашите дървета или част от тях, тогава е важно да потърсим причините, но ако е повсеместно не бива да се притесняваме. Не ни остава нищо друго освен да ги варосаме и подготвим за зимата.

Причини, поради които листопадът се забавя
18812
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
От практиката
Защо е опасно да няма есенен листопад на овошките?
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?
Практика
Ето как да повишим зимоустойчивостта на растенията
За отделните сортове сроковете са различни
Не бързайте с рязането на лозите!
Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини