Начало » Новини » Страната
22.10.2021 г.

Една трета от нередностите с еврофондове са в Северозападна България, отчете Везиева

Министерство на икономиката
Една трета  от нередностите с еврофондове са в Северозападна България, отчете Везиева

Министърът на икономиката Даниела Везиева, вдясно Снимка: Министерство на икономиката

Проверките на Министерството на икономиката за изпълнението оперативна програма „Конкурентоспособност” за последните години показва, че в най-слабо развития регион на страната Северозападна България са разкрити най-големите нарушения при усвояването на евросредствата. След направен анализ установихме, че една трета от нередностите по ОПИК са открити в северозападния регион, това са 94 проекта, със стойност на корекциите в плащанията за 24 млн. лв , посочи министърът на икономиката Даниела Везиева на брифинг по повод констатирани нарушения по проекти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“.

Най-големите нередности са свързани с провеждането на обществени поръчки и начина, по който се купуват средства за активи. „Общо по програмата са сключени 2 913 административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 063 млрд. лв.“, каза още тя.

Установено е още, че част от дружествата, подпомогнати с пари от Европа, са спрели дейност след приключване на проекта. Според Визиева, икономическата среда в Северозапада не се е подобрила, въпреки насочените там грантови средства.

Длъжниците на ДФЗ

94 броя от общо регистрираните 333 броя нередности по ОПИК са във връзка с установени нарушения по проекти с място на изпълнение - Северозападен регион, а останалите - 239 броя от регистрираните нередности са по проекти с място на изпълнение – в други райони от страната.

„Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме в Северозападния район. Не се е подобрила нито икономическата среда, нито е намаляла вътрешната миграция“, подчерта министър Везиева. Тя допълни , че в следващите мерки, които са предвидени по новия програмен период и по Плана за възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол, които да дават по-добра ефективност.

Министърът на икономиката подчерта, че най-честите нарушения са регистрирани при фирми, които регистрират, че работят със софтуери в региона, а всъщност работещите са на други места. Други констатирани нарушения са с проекти за разработване и внедряване на иновации в предприятия, за покупка и разработване на софтуери.

Към момента са заведени 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и са предадени на европейската прокуратура, каза още тя.

В отговор на журналистически въпрос за оповестените през тази седмица промени в директорския борд на Държавната консолидационна компания ДКК служебният министър на икономиката подчерта, че  продължава политиката на прозрачност и на осветляване на недобрите практики в холдинга.

„Надявам се вече с новите членове на Съвета на директорите на ДКК, назначени след конкурс,  Министерството на икономиката да има вече повече възможности  за контрол върху държавните дружества под шапката на ДКК.

По думите й продължават конкурсите за смяна на членовете на борда на директорите на ВМЗ Сопот, както и проверките за законността  на ремонтите на язовирите, изпълнявани от „Монтажи“.

Една трета  от нередностите с еврофондове са в Северозападна България, отчете Везиева
6094
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Вътев прехвърли отговорността за нередности върху директорите на горските предприятия
Проверяват покупката на високопроходими автомобили от СИДП за нарушения на ниво ЕС
Решения на Министерски съвет
Всеки подаден сигнал за нередности по еврофондовете трябва да се разгледа за 3 месеца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини