Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.10.2021 г.

Подходящи растения-партньори за малините

Чесънът като естествен фунгицид
Подходящи растения-партньори за малините

sinor.bg

Малината е сред най-популярните градински многогодишни растения, която при добри грижи може да ни радва с прекрасните си плодове много години. Съвременното земеделие се позовава не само на практическия опит, но и на потвърдените от науката правила при отглеждането й. Отдавна е установено, че съседството на едни култури с други видимо подобрява реколтата, а при други комбинации можем направо да ги загубим, камо ли да очакваме добри добиви.

При избора на съседи за малините е нужно да планираме профилактика срещу почвените патогени, защита от вредители и възможност за повишаване на добивите.

Малините не обичат замръзнала почва и това трябва да го имаме предвид при засаждането им. Ако няма достатъчно време преди трайното застудяване да се прихванат младите растения, тогава е по-добре да го отложим за пролетта, когато вече са преминали зимните студове.

Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията

Тази ягодоплодна култура обича добре дренирана и леко подкиселена почва, обогатена с органични вещества. Покривните култури вършат отлична работа, като едновременно подхранват и разхлабват почвата. Добра практика е отглеждането на ръж, тагетис или бобови култури за един сезон, преди да засадим малини на това място.

Малиновите храсти са достатъчно високи и разстоянието между тях е от 1 до 1,5 м, а това място е достатъчно за засаждане на подходящи компаньони.

Натурален инсектицид

Лукът расте отлично под и до малините, действайки като репелент срещу листни въшки и други вредители. За да си спестите малко труд, може да засадите многогодишен лук, който има целогодишно годни за консумация листа, а красивите му цветове привличат опрашители.

Този лук е известен още като Шнит лук или Сибирски. Той е добър вариант, защото луковичките са дребни, тънки и събрани по много заедно, листата му имат сиво-зелен цвят, достига височина 20-25 см, а ароматните му цветовете са обагрени в бяло, розово, лилаво или червено, в зависимост от сорта. За целта може да се засади всякакъв сорт лук (даже и посевен) и обикновено се сее или засажда през пролетта.

Натурален фунгицид

Високото съдържание на сяра в чесъна помага да се ограничи вертицилийното увяхване – гъбично заболяване, към което малините проявяват склонност. Чесънът може да се засажда около малиновите храсти, както и по периметъра на целия участък.

С какво да торим през есента

Привържениците на пермакултурата практикуват засаждане на чесъна в три реда, за да лекуват почвата. След израстване се прибират растенията от средния ред за зелен, а на негово място се засява рукола. Двата крайни реда се оставят за глави и така уплътняването е пълно.

Схемите за засаждане е добре да изберем в зависимост от ситуацията и предпочитанията ни.

Най-добрите живи капани

Ряпата е ненадминат жив капан за вредители по листата. Тя е характерна с това, че при пълна загуба на надземните части на растенията успява да даде реколта. Ряпата може да поеме атаките и на малиновия хоботник, листните бръмбари и листните въшки, като в същото време разрохква почвата и подобрява водния баланс.

Що се отнася до реколтата, тази култура се развива бързо и дава кореноплоди за около два месеца.

Подобрител на вкуса

Римската лайка е уникално лечебно растение – не само полезна, но и красива. Близостта на малината и лайка осигурява много ползи – увеличава се количеството и качеството на плодовете. Те стават повече, по-сладки и ароматни.

Римската лайка привлича повече опрашители и контролира развитието на плевелите, като образува растителна покривка, но сама по себе си не е конкурент на малините за влага и хранителни вещества.

Добре е лайката да се засее преди зимата, защото така семената ще преминат през естествен процес на стратификация. При пролетното засяване е важно да не се покриват с почва, а да останат на повърхността – нужна им е светлина за покълване.

Цветовете и листата на римската лайка могат да се събират и изсушават за домашната аптечка и за приготвяне на билков релаксиращ чай.

Подходящи растения-партньори за малините
12975
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини