Начало » Новини » Света
22.10.2021 г.

Евродепутати с нови планове по стратегията „От фермата до трапезата”

Резолюция на ЕП
Евродепутати с нови планове по стратегията „От фермата до трапезата”

sinor.bg

На заседание на Европейския парламент в средата на седмицата депутати са обсъдили стратегията „От фермата до вилицата”, като са представили и допълнителни цели, които да отговарят на новото законодателство, свързано с Европейския зелен договор и с опазването на околната среда. Резолюцията беше приета с 452 гласа "за", 170 "против" и 76 "въздържали се", съобщи сайтът аг-прес.

Според евродепутатите, е крайно необходимо да се проследи всяка стъпка от веригата за доставка на храни, като всеки фермер и потребител трябва да има важна роля за постигането на новите правила. За да се гарантира, че земеделските производители могат да спечелят справедлив дял от печалбата, произведена от устойчиво произвеждана храна, евродепутатите искат Комисията да засили усилията - включително чрез адаптиране на правилата за конкуренция - за укрепване на позицията на земеделските производители във веригата на доставки.

Депутатите са наблегнали на научно обоснованите препоръки на ЕС за здравословно хранене, включително въвеждането на адължителни етикети за хранителните стойности, които трябва да се поставят на видно място за ориентиране на потребителите.

Нов закон за вереринарномедицинската дейност

Втората важна препоръка е постепенно намаляване на прекомерната консумация на месо и силно преработени храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини, включително чрез определяне на максимални нива на прием.

Усъвършенстване на процесите, свързани с одобряване на пестицидите и въвеждане на по-добър мониторинг за защита на опрашителите, пчели и др. и за подобряване на биоразнообразието.

Важно е да се постигнат обвързващи цели за намаляване на употребата на пестициди и това трябва да се изпълни от държавите членки чрез стратегическите им планове за ОСП, се посочва в резолюцията на ЕП.

Пакетът „Fit for 55 in 2030“ трябва да регулира и определя амбициозни цели за емисиите от селското стопанство и свързаното с него използване на земята, включително строги критерии за възобновяема енергия, базирана на биомаса.

Източниците на естествен въглерод трябва да бъдат възстановени и подобрени.

Необходимост от общи научно обосновани показатели за хуманно отношение към животните за по-силна хармонизация в рамките на ЕС.

Биологичните земи в ЕС трябва да бъдат увеличени до 2030 г

Необходимост от инициативи - насърчаване, обществени поръчки и фискални - за стимулиране на търсенето.

Комисията планира редица законодателни предложения в рамките на стратегията от фермата до вилицата . Депутатите са подчертали и необходимостта от научни оценки с предварителен план за  въздействието, припомняйки късното публикуване от Комисията на на доклада за Съвместния изследователски център по въздействието на стратегията „От фермата до вилицата”.

След гласуването Херберт Дорфманн (ЕНП, ИТ), докладчик към комисията по земеделие и развитие на селските райони, подчерта, че „отговорността за по-устойчиво земеделие трябва да бъде съвместно усилие на фермерите и потребителите. Нашите земеделски производители вече вършат страхотна работа, така че когато с право ги молим да намалят допълнително употребата на пестициди, торове и антибиотици, трябва да ги подкрепим, така че производството да не се премести просто извън ЕС. Осигуряването на наличност на храна на разумни цени трябва да продължи да бъде приоритет."

Аня Хазекамп (Левицата, Нидерландия), докладчик за комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, от своя страна посочи, че „сегашните политики на ЕС стимулират модели на земеделие, вредни за околната среда, и проправят пътя за внос на неустойчиви продукти. Ние предлагаме конкретни мерки за връщане на нашата хранителна система в рамките на планетарните граници чрез стимулиране на местното производство на храни и като се отдалечим от интензивното животновъдство и монокултурите на култури с висока употреба на пестициди. Устойчивата хранителна система също е от решаващо значение за бъдещето на фермерите."

Евродепутати с нови планове по стратегията „От фермата до трапезата”
6725
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Онлайн среща с европейската комисия за защита на животните
Георги Събев е съветвал трима български евродепутати от 2012 година досега
Бозуков се сдоби с още един заместник
Обръщение
Биофермерите с призив към евродепутатите да се съобразят със Зелената сделка
Предизборно
Евродепутати с почуда научават за концентрацията на субсидии в България
Европейски парламент
Какви промени внесоха български евродепутати за двойните стандарти
Становища
Евродепутати определят като недостатъчен пакета от 500 млн. евро за млечния сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини