Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.09.2021 г.

Засаждане на зимен чесън в лехите с ягоди – уплътняване и защита

Засаждане на зимен чесън в лехите с ягоди – уплътняване и защита

Температурите навън започват да се понижават, което означава, че е време да подготвим ягодите за зимуване, а също да засадим зимен чесън. Чесънът и ягодите са “страхотна двойка”. Няма нито една причина да се пренебрегват ползите от съвместното им засаждане.

Зимният чесън е предпочитана култура – след зимен сън влиза в активен растеж през пролетта и при благоприятни условия успява да отгледа по-големи луковици, отколкото при пролетно засаждане, а освен това предпазва ягодите от болести и вредители.

Подготовка на ягодите за зимуване

Подготовката на ягодите за зимуване е важно мероприятие за плододаването през следващия сезон и включва: отстраняване на мъртвите листа, разреждане на сгъстените храсти и осигуряване на достатъчна свобода между тях (30-40 см, а в краен случай 15 см), почистване на плевелите, които в есенната прохлада се чувстват чудесно и се стараят да заемат колкото е възможно повече пространство, подновяване на увредените растения.

След почистване на ягодовите насаждения от растителните остатъци и бурените, прекопайте и подхранете. Може да се използва оборски тор (2-4 кг на 1 кв. метър), дървесна пепел (100 г на 1 кв. м.) или минерален тор, съдържащ калий и фосфор.

Ефективни начини за възстановяване плодородието на почвата след отглеждане на картофи

Засаждането на растения компаньони позволява да се повиши продуктивността на участъка, както и да се стимулира развитието на съседите по различен начин.

Чеснова защита срещу вредители

Сладките и сочни плодове на ягодите са много привлекателни не само за хората, но и за насекомите-вредители. Тогава идва на помощ чесновата защита.

Паяжинообразуващите ягодови акари причиняват сериозни повреди по листата на растенията. Най-напред се появяват малки светли точковидни петна, които се разрастват бързо и променят вида си – от мраморни петната стават кафяви, сливат се и обхващат целия лист. Вредителите са много дребни по размери и се забелязват трудно, защото обитават долната част на листните петури и са скрити под паяжина. Вследствие на повредите младите листа се деформират – стават накъдрени с куполообразно извити петури. Подовете на тези растения остават дребни, деформирани и безвкусни.

Борбата с химични средства се провежда само във фенофазите преди зреене и след прибиране на реколтата, като карантинните срокове са строго задължителни.

Експериментално е доказано, че при съвместно отглеждане, чесънът отблъсква паяжинообразуващите акари. Специалистите засадили на силно заразен с акари ягодов участък чесън и проследили развитието на вредителите. Изпитанията са провеждани в закрити съоръжения и на открито. Тестовете показват, че съседството на ягодите с чесъна намалява популацията на акари с до 52% при много силно заразени ягоди.

Ароматът на чесъна е приятен и привлича за наши съюзници насекоми-ентомофаги – калинки, златоочици и др.

Освен това, серните съединения, отделяни от чесъна са естествен почвен фунгицид, който ще помогне срещу сивото гниене (ботритис). Ето защо, когато подготвим ягодовата градина за зимата, непременно трябва да намерим място за чесъна.

За засаждане се избират едри и здрави скилидки чесън, които се накисват за 10-12 часа в соден разтвор ( в 1,5 л се разтварят 2 чаени лъжички сода бикарбонат). Това насърчава поникването, но предотвратява и гниене от прекомерна влажност на почвата.

Между ягодите чесънът може да се засажда точково или редово. Ямките или редовете се правят на дълбочина 5-7 см, нареждат се скилидките и се покрива с компост или рохкава почва без да се уплътнява.

По възможност е добре да се мулчира със слама с дебелина до 3 см веднага след засаждането. Мулчът ще защити от проникване семена на плевели, но няма да пречи на чесъна да поникне.

Следващият сезон и двете култури ще се нуждаят от ранно пролетно подхранване с азотен тор, а след това листно с фосфор и калий.

Засаждане на зимен чесън в лехите с ягоди – уплътняване и защита
22648
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Навреме
Пролетен чесън и особености при отглеждането му
Садим зимен чесън
Големият и добър чесън се нуждае от студен период от поне 8 седмици
Важно за градинаря
Кога и как да извадим чесъна и лука
Съвети към градинаря
Време е за подхранване на зимния чесън
Практика
Време е за летния чесън – може ли да засадим и зимни сортове сега и как
Популярни сортове чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини