Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.09.2021 г.

Прасковите са самоубийци – как да спасим дърветата?

Съвети към градинаря
Прасковите са самоубийци – как да спасим дърветата?

sinor.bg

Прасковата  има някои специфични особености, които я отличават от останалите овощни видове. Тя започва да плододава още на втората година след засаждане, а често се случва да залага плодни пъпки върху предивременните клонки в разсадниците. В продуктивна година те дават толкова плодове, че през зимата могат да измръзнат, защото нямат достатъчно сили и време да узреят издънките. Това ги прави растения самоубийци.

Често не разбираме какво се е случило с дървото – родило е нормално през годината, но на следващата умира или частично изсъхва. Обикновено това се отдава на ниската зимоустойчивост, увреждане от болести и други второстепенни фактори, а реалната причина е съвсем друга – претоварване на дървото от прекомерно плододаване.

Сидератите вместо органично торене

Обикновено излишните завръзи опадат веднага след цъфтежа и често те са повече от необходимото. Причините за това могат да бъдат различни - измръзване на пъпките, лошо опрашване, липса на опрашители или възпрепятстване на полета им, силен студен вятър.

След неплодородна година, ако времето е благоприятно за опрашване, тогава може да има много повече завръзи, отколкото е необходимо. Дървото се претоварва и следващата година, а даже две, изобщо не дава плодове. В такива случаи се предполага, че това се дължи на периодичността на плододаване.

Начини за спасяване на дърветата при прекомерно плододаване

Има два начина за предотвратяване на неприятните последици от прекомерно плододаване. Това е много важно предвид специфичните особености на прасковите.

1. С помощта на азотни торове, внесени с поливането – най-малко 30 г на квадратен метър според проекцията на короната. Прави се непосредствено след обилен цъфтеж. След такова подхранване цветовете и завръзите веднага ще започнат да падат. Този ефект трябва да се запомни и да се има предвид при обичайното подхранване на дърветата.

Внасянето на прекомерни количества азот застрашава реколтата, защото застрашава цветовете и завръзите.

2. Ръчно прореждане на цветовете и плодовете. Ако количеството плодове е прекомерно, тогава клоните започват да се чупят под тежестта им, а те са с ниско качество – дребни и слабо оцветени.

Ръчното прореждане е трудоемка дейност и отнема много време и техника. Ако дърветата са малко – това е напълно възможно. Преди да започнете, не забравяйте да разклатите клоните, при което ще паднат засегнатите от вредители и непълноценни завръзи. Това не бива да се прави преди естественото им опадане.

Има две вълни – първата е непосредствено след цъфтежа и втората е в края на май или юни. По това време е задължително да се поливат при необходимост и да се подхранват дърветата.

Едва след втората вълна може да се пристъпи към прореждане на завръзите, като във всяко съцветие се оставят само по един-два, а останалите се отстраняват.

След прореждане силните клони трябва да бъдат по-натоварени от по-слабите. Ако нормирането се извърши по всички правила, тогава добивът няма да намалее, но качеството на плодовете ще се увеличи значително. Не се налага укрепване на клоните и те няма да се чупят под тежестта на реколтата.

Как се прави ябълкова градина

След нормиране не забравяйте да окажете своевременна помощ на дърветата, защото те са изложени на силен стрес. Могат да се използват подходящи стимулатори за кореново и листно подхранване. Задължително трябва да се включи калциев нитрат (30-40 г на 10 л вода) за листно третиране. 

Прасковите са самоубийци – как да спасим дърветата?
22491
 

Последни материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Свързани материали
Виж
Части от овощните масиви в Сливенско все пак са станали жертва на огъня
Фермери с трактори спасиха от опожаряване 100 декара лозя и още толкова с праскови
Иновативно
Калифорнийски фермер с пилотна програма за беритба на плодове с дронове
Полезни съвети
Къдравост по прасковата унищожава реколтата
Експертите стандартно очакват ръст на вноса и спад на износа
Реколтата от праскови и нектарини в ЕС намалява с 15 на сто
Болести и неприятели по костилковите овощни видове
Студовете поразиха овошките и в Испания, Гърция и Франция
Реколтата от праскови в Италия се очертава минимална за четвърт век
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини