Начало » Новини » Страната
09.09.2021 г.

През 2020 г. държавите в ЕС са изтъргували храни за 306 милиарда евро

Актуален доклад
През 2020 г. държавите в ЕС са изтъргували храни за 306 милиарда евро

sinor.bg

През миналата година Европейският съюз отбелязва пореден напредък във водещата си позиция сред световните лидери в износа на хранителни продукти. А по отношение на вноса ЕС вече е третият по големина вносител след САЩ и Китай, гласи доклад, публикуван на 8 септември в Брюксел.

Въпреки изключителните предизвикателства, с които беше изпълнена 2020 г.,за търговията с продукти на хранително-вкусовата промишленост в ЕС тя беше успешна. Според Евростат общата стойност на тази търговия достигна 306 млрд. евро, от които 184 млрд. евро износ и 122 млрд. евро внос. И при двата показателя се отбелязва слаб растеж от съответно 1,4 % и 0,5 % в сравнение с 2019 г.

Международната търговия изигра решаваща роля за смекчаване на опустошителното икономическо въздействие на пандемията от COVID-19 и доказа, че е основен инструмент за повишаване на устойчивостта. ЕС е най-големият търговски блок, а позицията му на световния пазар се подкрепя от широка мрежа от споразумения за свободна търговия (ССТ).

В тази връзка еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски отбеляза, че „насърчаването на отворена и справедлива търговия е политически приоритет за Европейската комисия, който е особено полезен за нашите земеделски стопани. Успехът на търговията със селскостопански продукти безспорно е свързан с общата селскостопанска политика, която подкрепя конкурентоспособността и иновациите, както и с отличната репутация на нашите продукти като безопасни, произведени по устойчив начин, питателни и с високо качество”.

Износът на ЕС обхваща широка гама от продукти от всички части на веригата за създаване на стойност, което показва конкурентоспособността на хранително-вкусовия сектор на ЕС в различни класове продукти, вариращи от основни стоки до продукти на хранително-вкусовата промишленост с висока степен на преработка. Що се отнася до вноса в ЕС, ясно преобладават основните селскостопански хранителни и фуражни продукти, представляващи около 75 % от целия внос.

С дял от 23% от общия износ и 13% от общия внос Обединеното кралство беше през 2020 г. най-важният партньор на ЕС в търговията с продукти на хранително-вкусовата промишленост.

Българското зърнопроизводство с рекорд

По отношение на категориите продукти, износът на свинско месо и пшеница е допринесъл значително за увеличаването на съвкупния износ на продукти на хранително-вкусовата промишленост на ЕС. Нарастването на вноса на продукти на хранително-вкусовата промишленост в ЕС се дължи главно на повишаването на стойностите на вноса на маслодайни семена, мастни киселини и восъчни препарати, палмово масло, плодове и семена от соя.

Китай, Швейцария, Близкият изток и Северна Африка бяха основните дестинации, формиращи растежа на износа от ЕС на продукти на хранително-вкусовата промишленост през 2020 г.

Най-голям спад бе отбелязан в стойността на износа на ЕС за САЩ, Турция, Сингапур и Япония. Що се отнася до вноса в ЕС, значително нарасна делът на Канада. В същото време най-голям бе спадът на стойността на вноса в ЕС от Обединеното кралство, Украйна и Съединените щати.

През 2020 г. държавите в ЕС са изтъргували храни за 306 милиарда евро
2998
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини