Начало » Новини » Света
08.09.2021 г.

През октомври ЕК ще емитира 250 милиарда евро „зелени“ облигации по плана „Следващо поколение”

NextGenerationEU
През октомври ЕК ще емитира 250 милиарда евро „зелени“ облигации по плана „Следващо поколение”

sinor.bg

На 7 август Европейската комисия прие независимо оценена рамка за емитиране на „зелени“ облигации, което предхожда емитирането на до 250 милиарда евро „зелени“ облигации, съставляващи 30% от общия размер на емисията по плана NextGenerationEU, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Рамката дава увереност на инвеститорите, които ще купят от облигациите, че средстватаще бъдат разпределени за екологосъобразни проекти и че Комисията ще докладва за въздействието на тези инвестиции върху околната среда.

През октомври Комисията ще пристъпи и към първото емитиране на „зелени“ облигации, в зависимост от пазарните условия.

Както беше обявено по-рано тази година, Комисията преразгледа и своя план за финансиране на възстановяването през 2021 г. и потвърди намерението си да пусне на пазара дългосрочни облигации на обща стойност около 80 милиарда евро, които да бъдат допълнени с десетки милиард евро краткосрочни съкровищни бонове на ЕС.

Комисията ще предлага съкровищните бонове на ЕС само чрез търгове, като тръжната ѝ програма трябва да започне на 15 септември.

Ще бъдат организирани по два търга на месец за съкровищни бонове на ЕС в първата и третата сряда на месеца. Програмата ще се използва и за облигации така, и за синдикиране. Съгласно обявения днес емисионен календар Комисията ще провежда по един търг и по едно синдикиране на месец за своите облигации.

Рамка за „зелени“ облигации на NextGenerationEU — най-модерно начинание

Програмата за „зелени“ облигации е синхронизирана с тази на Международната асоциация на капиталовите пазари (ICMA), които представляват пазарният стандарт за „зелени“ облигации. В съответствие със стандартната практика рамката беше разгледана от втора страна, предоставяща становище, Vigeo Eiris, част от Moody's ESG Solutions. Заключението бе, че рамката е в съответствие с принципите на Международната асоциация на капиталовите пазари (ICMA) за „зелени“ облигации, съгласувана е с по-широката стратегия на ЕС в областта на околната среда, социалната сфера и управлението и ще допринесе значително за устойчивостта. Рамката е приведена в съответствие, доколкото е възможно, с европейския стандарт за „зелени“ облигации.

Центровете за обучение по NextGeneration в България 

Стандартното предложение на ЕС за „зелени“ облигации беше представено от Комисията през юли 2021 г. с последващ процес на съвместно вземане на решения в Европейския парламент и Съвета, който ще бъде последван от период на изпълнение преди влизането в сила. Това привеждане в съответствие е отразено например във факта, че част от допустимите инвестиции по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) — основния инструмент за стимулиране на възстановяването на Европа — са включили техническите критерии за проверка по таксономията на ЕС.

Да се гарантира, че „зелените“ облигации се използват за екологични цели

Днешната рамка показва на инвеститорската общност как средствата, набрани чрез емисията на „зелени“ облигации на NextGenerationEU, ще бъдат използвани за екологични цели.

Постъпленията от „зелените“ облигации на NextGenerationEU ще финансират дела на свързаните с климата разходи в Механизма за възстановяване и устойчивост.

Всяка държава членка трябва да посвети най-малко 37% от своя национален план за възстановяване и устойчивост — пътната карта за изразходване на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост — за инвестиции и реформи, свързани с климата, като много държави членки планират да направят повече от изискваното.

Съгласно правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост държавите членки ще докладват на Комисията за направените от тях екологосъобразни разходи. Комисията ще използва тази информация, за да покаже на инвеститорите как постъпленията от „зелените“ облигации са били използвани за финансиране на екологичния преход. Докладването ще бъде организирано в девет категории, определени в рамката за „зелени“ облигации на NextGenerationEU, като най-голям дял ще заемат чистата енергия, енергийната ефективност и чистият транспорт.

В съответствие със стандартната практика рамката ще докладва както за разпределението, така и за въздействието. За отчитането на разпределението Комисията ще използва данните на държавите членки относно разходите за екологосъобразни проекти. Независим външен одитор ще проверява отчитането на разпределението.

Докладването на въздействието ще бъде упражнение с участието на различни служби на Комисията, като се разчита на широкия експертен опит, наличен в институцията.

Докладването ще позволи на инвеститорите в „зелени“ облигации на NextGenerationEU да преценят благоприятното въздействие на своите инвестиции. За да се гарантира, че докладването на въздействието е съдържателно, безпристрастно и точно, Европейската комисия ще разчита на независими експертни становища. Въз основа на това Комисията ще оповести как постъпленията от „зелените“ облигации на NextGenerationEU са били разпределени между различните инвестиционни категории и държави членки.

NextGenerationEU е временен инструмент за възстановяване в размер на около 800 милиарда евро по текущи цени в подкрепа на възстановяването на Европа от пандемията от коронавирус и за подпомагане на изграждането на по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа.

За да финансира NextGenerationEU, до края на 2026 г. Европейската комисия, от името на ЕС, ще заеме на капиталовите пазари до около 800 милиарда евро. 421,5 милиарда евро ще са на разположение главно за предоставяне на безвъзмездни средства (по МВУ и други бюджетни програми на ЕС), а 385,2 милиарда евро — за отпускане на заеми. Това означава, че годишно заеманите средства ще възлизат на около 150 милиарда евро.

Предвид на обема, честотата и сложността на предстоящите операции по заемане Комисията ще следва най-добрите практики, използвани от големите и редовни емитенти, и ще прилага диверсифицирана стратегия за финансиране.

През септември 2020 г. Европейската комисия обяви намерението си да набере 30% от средствата на NextGenerationEU чрез емитирането на „зелени“ облигации и да използва постъпленията за финансиране на екологосъобразни инвестиции и реформи като ясен знак за ангажимента си за устойчивост.

През октомври ЕК ще емитира 250 милиарда евро „зелени“ облигации по плана „Следващо поколение”
5958
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
За разлика от България, Германия е отличник в прилагането на директивата срещу нелоялните търговски практики
Зелените в Германия обвиниха търговските вериги за трудното икономическо положение на фермерите
Най-послу и у нас
Бизнесът живо се интересува от „зелените коридори” през митниците
Фонд „Земеделие”
Преведени са последните зелени плащания, по Натура 2000 и за необлагодетелстваните райони
Десет дни по-рано от миналата година
Днес и утре превеждат 465 милиона лева за „зелените плащания” в Кампания 2022 г.
Преди датата 20 април
Ставката за зелените плащания е 12,30 лв. на дка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини