Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2021 г.

С какво и как да подхраним морковите през септември

С какво и как да подхраним морковите през септември

За получаване на вкусни и едри моркови е нужно не само правилно поливане, но и подхранване. Изборът на подходящи торове, а също правилното им и навременно внасяне са много важни. Недостигът, както и излишъкът от хранителни вещества могат да бъдат вредни за реколтата.

Септември е месец, в който късните сортове моркови започват да съзряват и това подхранване ще допринесе не само за наедряването им, за подобряване на вкусовите качества – сочност и сладост, но също за обогатяване с минерали и витамини. То ще окаже решаваща роля за доброто им съхранение.

Грижи за доматите през септември – поливане, подхранване и защита от болести

Окончателното подхранване на морковите се извършва месец преди очакваното прибиране на реколтата.

Подхранване с калий

За това подхранване може да се използва калиев тор или дървесна пепел. То ще направи листата на растенията зелени и равномерни, а кореноплодите сладки, сочни, богати на хранителни вещества (витамини и минерали) и здрави.

Подходящо е използването на калиев сулфат – 1 супена лъжица се разтваря в 10 л вода за 1 квадратен метър. Полива се кореново, а след това с чиста вода, за да се изплакнат листата.

За подхранване с дървесна пепел може да се използва суха (1 чаена чаша се разнася равномерно на 1 квадратен метър и се полива обилно) или инфузия (1,5 л обем пепел се изсипва в 5 л вода, престоявя 2 дни в плътно затворен съд, след което концентратът се разрежда 1:10 и се полива кореново). Добре е при използване на инфузия лехите да са предварително добре полети.

Подхранване на морковите с борна киселина за увеличаване сладостта на кореноплодите

За сладостта на морковите съществена роля играе борът. Той е много важен елемент в периода на съзряване, защото благоприятства натрупването на каротин и захари, подобрява съхранението. Недостигът му се компенсира чрез листно подхранване с борна киселина.

Борната киселина не се разтваря в студена вода. За целта водата трябва да се загрее до около 50 градуса по Целзий (15 г борна киселина се разтваря в малко количество топла вода при непрекъснато бъркане), разрежда се до 10 л и се обработват листата.

Подхранването се извършва в облачно, но не дъждовно време или вечер.

Подхранване с комплексни препарати

Знаем, че към края на вегетацията морковите се подхранват предимно с минерални торове, за да се предпазят от деформиране и разрастване на кореноплодите, промяна на вкусовите качества и лошо съхранение.

Използват се комплексни препарати с минимални количества азот, а още по-добре несъдържащи такъв.

Най-добре е за това подхранване да се използва калиев монофосфат, който съдържа само фосфор и калий. Две супени лъжици се разтварят в малко количество топла вода и се разрежда до 10 л. Полива се в редовете.

Друго решение е използването на калиев сулфат и суперфосфат, като най-напред се разтваря 1 супена лъжица суперфосфат в гореща вода, долива се до 10 л и се добавя1,5 супени лъжици калиев сулфат. Полива се в редовете. След кореновото подхранване (след 7-10 дни) може да се направи листно с калиев сулфат, като се използва разтвор от 1 супена лъжица в 10 л вода.

Подхранване с дрожди

За подхранване с дрожди може да се използва свежа или суха мая – 100 грама свежа мая се разтваря в 1 л топла вода, добавят се 2 супени лъжици захар и се оставя да ферментира. Разрежда се до 10 л вода и се полива в редовете върху влажна почва.

Дрождите подобряват структурата и микрофлората на почвата, обогатяват я с минерали и витамини, подобряват вкусовите качества на кореноплодите. Подхранването с дрожди се прави в топло време, за да продължи процеса на ферментация.

Това третиране на морковите има една особеност – дрождите изтеглят част от калия в почвата и е добре паралелно да се внася пепел или калиев сулфат.

С какво и как да подхраним морковите през септември
10780
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Освен сляпото куче
Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Как да познаем, че късните моркови са готови за прибиране?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини