За получаване на вкусни и едри моркови е нужно не само правилно поливане, но и подхранване. Изборът на подходящи торове, а също правилното им и навременно внасяне са много важни. Недостигът, както и излишъкът от хранителни вещества могат да бъдат вредни за реколтата.
Септември е месец, в който късните сортове моркови започват да съзряват и това подхранване ще допринесе не само за наедряването им, за подобряване на вкусовите качества – сочност и сладост, но също за обогатяване с минерали и витамини. То ще окаже решаваща роля за доброто им съхранение.
Грижи за доматите през септември – поливане, подхранване и защита от болести
Окончателното подхранване на морковите се извършва месец преди очакваното прибиране на реколтата.
Подхранване с калий
За това подхранване може да се използва калиев тор или дървесна пепел. То ще направи листата на растенията зелени и равномерни, а кореноплодите сладки, сочни, богати на хранителни вещества (витамини и минерали) и здрави.
Подходящо е използването на калиев сулфат – 1 супена лъжица се разтваря в 10 л вода за 1 квадратен метър. Полива се кореново, а след това с чиста вода, за да се изплакнат листата.
За подхранване с дървесна пепел може да се използва суха (1 чаена чаша се разнася равномерно на 1 квадратен метър и се полива обилно) или инфузия (1,5 л обем пепел се изсипва в 5 л вода, престоявя 2 дни в плътно затворен съд, след което концентратът се разрежда 1:10 и се полива кореново). Добре е при използване на инфузия лехите да са предварително добре полети.
Подхранване на морковите с борна киселина за увеличаване сладостта на кореноплодите
За сладостта на морковите съществена роля играе борът. Той е много важен елемент в периода на съзряване, защото благоприятства натрупването на каротин и захари, подобрява съхранението. Недостигът му се компенсира чрез листно подхранване с борна киселина.
Борната киселина не се разтваря в студена вода. За целта водата трябва да се загрее до около 50 градуса по Целзий (15 г борна киселина се разтваря в малко количество топла вода при непрекъснато бъркане), разрежда се до 10 л и се обработват листата.
Подхранването се извършва в облачно, но не дъждовно време или вечер.
Подхранване с комплексни препарати
Знаем, че към края на вегетацията морковите се подхранват предимно с минерални торове, за да се предпазят от деформиране и разрастване на кореноплодите, промяна на вкусовите качества и лошо съхранение.
Използват се комплексни препарати с минимални количества азот, а още по-добре несъдържащи такъв.
Най-добре е за това подхранване да се използва калиев монофосфат, който съдържа само фосфор и калий. Две супени лъжици се разтварят в малко количество топла вода и се разрежда до 10 л. Полива се в редовете.
Друго решение е използването на калиев сулфат и суперфосфат, като най-напред се разтваря 1 супена лъжица суперфосфат в гореща вода, долива се до 10 л и се добавя1,5 супени лъжици калиев сулфат. Полива се в редовете. След кореновото подхранване (след 7-10 дни) може да се направи листно с калиев сулфат, като се използва разтвор от 1 супена лъжица в 10 л вода.
Подхранване с дрожди
За подхранване с дрожди може да се използва свежа или суха мая – 100 грама свежа мая се разтваря в 1 л топла вода, добавят се 2 супени лъжици захар и се оставя да ферментира. Разрежда се до 10 л вода и се полива в редовете върху влажна почва.
Дрождите подобряват структурата и микрофлората на почвата, обогатяват я с минерали и витамини, подобряват вкусовите качества на кореноплодите. Подхранването с дрожди се прави в топло време, за да продължи процеса на ферментация.
Това третиране на морковите има една особеност – дрождите изтеглят част от калия в почвата и е добре паралелно да се внася пепел или калиев сулфат.