Начало » Важно за фермера » Гори и екология
08.09.2021 г.

Спират всички назначения в системата на Агенцията по горите

Дават бонуси от по 100 лв. на най-добрите екипи инспектори
Спират всички назначения в системата на Агенцията по горите

Изпълнителна агенция по горите предприема решителни мерки за по-добро опазване на горите съобщават от агенцията. Стъпките са продиктувани от направените анализи на дейностите по контрол в горските територии и оценка на работата на горските инспектори в регионалните дирекции по горите.

„За изминалите три месеца чрез спорадични проверки на терен от ръководството на агенцията установихме съществени разлики между отчетената ефективност от проверките на горските инспектори към РДГ и реалната ситуация на терен. При докладвани 2 нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители, на терен ние установяваме по 2 нарушения на всеки 4-5 проверки. Над 30% е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа „Защити гората“. Това показва необходимост от предприемане на решителни мерки тази статистика да се промени“, категоричен е изпълнителният директор на ИАГ, инж. Александър Дунчев.

На първо място се спират всички назначения в системата на Агенцията по горите, докато се прецени оптималния състав и се повиши ефективността му, ще бъдат въведени изисквания за по-висок образователен ценз и ще се гарантира по-добро заплащане, което да привлече, мотивира и задържи по-квалифицираните и добросъвестни служители. В тази връзка са изготвени критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, както и предотвратените нарушения в горските територии. Въз основа на такава оценка, ежемесечно, от специализиран фонд ще се дават бонуси от по 100 лв. на най-добрите екипи инспектори. За първото полугодие бонуси от по 100 лв. получиха вече 15 ръководителя на екипи, посочени от 16-те РДГ, с изключение на инспектор от РДГ-Велико Търново, за който при проверка на ИАГ бе установено, че някои от актовете се пишат тенденциозно, включително без да се влиза в гората.

„Ще използваме всички механизми, включително и финансови, за да поощрим горските експерти и инспектори, които съвестно изпълняват своите задължения, в резултат на което постигат висока ефективност. В същото време ще бъдем безкомпромисни към проявите на занижена дисциплина, за което вече търсим отговорност и от регионалните директори, допуснали занижен контрол на работата на своите служители, като например в дирекциите в Пазарджик (юни 2021 г.), Кърджали, Велико Търново и други“, допълва инж. Дунчев.

Новите мерки включват и създаването на звено за ведомствен контрол и допълването на двете специализирани звена към ИАГ с още един екип от доказани професионалисти на РДГ, което да позволи подпомагане на регионалните дирекции за подобряване на дисциплината по контрола, включително чрез анализ на работата на контролните звена и повече ротации на екипите във и извън съответните дирекции.

При проверките на терен отговорност ще се търси не само от преките изпълнители – секачи или шофьори, но и от отговорните длъжностни лица – горски стопани, лицензирани лесовъди и собственици на дърводобивни и дървопреработвателни фирми. Основание за това е друг анализ на ИАГ, от който става ясно, че „контролните органи на РДГ и контролиращите добива на дървесината служители на ТП ДГС/ДЛС и общини не желаят да се конфронтират с управителите на фирмите“. Поради това отговорност се търси не от ръководителите на фирмите по реда на чл. 269 от Закона за горите, а от техните служители, което се доказва като крайно неефективно. 

Спират всички назначения в системата на Агенцията по горите
64681
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
Първо заседание на работната група за Националната горска инвентаризация
Нерегистрирани ловни трофей от благороден елен задържаха в Пловдив
Правителството отпусна допълнителни 8 милиона лева за заплати в БАБХ и ИАГ
Бюджет 2023 г.
От 1 август вдигат заплатите в БАБХ и агенцията по горите - между 10 и 15 на сто
Нови правила за изкупуване на частни гори от държавните горски предприятия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини