Начало » Новини » Интервю
31.08.2021 г.

Бозуков: Не заварихме и лев от предвидените 41 млн. лв. за кризи в земеделието през 2021 г.

Твърде неубедително звучаха обясненията на министъра
Бозуков: Не заварихме и лев от предвидените 41 млн. лв. за кризи в земеделието през 2021 г.

Снимка: Министерство на земеделието

За периода от 2019 до 2021 г. България договори с Еврокомисията 124 милиона лева национални средства за обезщетения на земеделските производители по схемата de minimis, които да бъдат разпределени по 41 милиона лева за всяка година. През април т.г. обаче служебният кабинет не е заварил и един лев от последните 41 млн. лв., защото по ред причини те са използвани за компенсации от предишния кабинет. Затова и в момента администрацията на агроведомството е с вързани ръце, защото от нея се очаква да реагира навреме, обезщетявайки градинарите, пострадали от унищожителната градушка, паднала само преди дни в Пловдивско и други райони от страната.

Информацията за празния бюджет беше съобщена от служебния министър на земеделието Христо Бозуков в интервю за БНТ, пояснявайки, че кабинетът тепърва трябва да иска разрешение от Брюксел за допълнителен ресурс по de minimis, но всичко това изисква време. Ще припомним, че като държавна помощ средствата са от националните бюджети на страните-членки, но при все още неактуализирания български бюджет агроведомството няма полезен ход за навременна подкрепа за зеленчукопроизводителите.

Самите земеделци също са критично настроени спрямо обещаваните от администрацията мерки, тъй като години наред те са лъгани при проверките, извършвани от администрацията след природни бедствия. В репортаж за националната телевизия градинари от Пловдивско прямо заявиха, че администрацията често се заяжда и не признава 100% поражения върху площите, ако види една-две здрави чушки при проверките.

Картината от градините в Пловдивско очевадно показаха една опустошена от ледените късове реколта, която няма да стигне до пазара. Но в същото време фермерите отново трябва да намерят пари, за да я разчистят, защото в противен случай полето ще замирише на бунище от загниващите зеленчуци, поясни един от пострадалите земеделци. Заключавайки, че следващото лято вероятно и той, и много от колегите му ще емигрират в Европа, където кризите се управляват адекватно и според правилата.

Ситуацията в Пловдивско след градушките

На фона на трагичните гледки от градините с пипер в Пловдивско обясненията на земеделския министър звучаха доста извинително. Защото, след като държавата няма как веднага да отпусне помощ по de minimis, двете други мерки също биха стигнали до стапаните критично късно. Първата възможност за помощ е с 80% обезщетяване на разходите, направени до момента за производството на пипера - но те ще бъдат преведени на градинарите само за 100 процента пропаднали площи. Интересно ще бъде дали администрацията ще издаде подобни протоколи и за колко декара. Бозуков обеща, че проверяващите ще подходят отговорно и ще спазват методиката, по която се оценяват пропадналите площи.

С втората помощ държавата съфинансира земеделците, които са застраховали продукцията си. Бозуков припомни, че този вид помощ беше одобрена от управителния съвет на фонд „Земеделие” в началото на тази година. Заделеният бюджет по нея е 5 милиона лева, като до момента фондът е превел 2 милиона на 510 стопани. Дали сред тези земеделци фигурират и градинари, е твърде съмнително, като се знае, че последните години дори крупни производители се отказаха от застрахователните услуги поради силното орязване на обезщетенията.

Екатерина Стоилова

Бозуков: Не заварихме и лев от предвидените 41 млн. лв. за кризи в земеделието през 2021 г.
23862
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
До 1 декември се подават заявления за подпомагане по de minimis
Петима души искат да нарушим регламент на ЕС, коментира агроминистърът
МЗХ е превело на животновъдите всичко, което е трябвало да бъде платено
И увеличеният таван по de minimis също ще бъде по сметките до края на декември
Тахов: Превеждаме 16 милиона лева за напояване до края на ноември
Средствата по мярката за помощта за Украйна са достатъчни за новия таван
Подадени са 13 000 заявления по de minimis само за 3 дни
До 26 септември ще се платят парите за Украйна
Вътев: Очакваме 71 млн. лв. от резервите да се освободят по схемата de minimis
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини