Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.08.2021 г.

Преди да засадите зимния чесън

Навреме
Преди да засадите зимния чесън

sinor.bg

Чесънът е култура, която расте при различни климатични и почвени условия и като едно от най-старите културни растения той е и най– древният естествен антибиотик. Но преди да се подготвим за саденето му, трябва да направим правилен избор на мястото и технологичните изисквания за почвата.

Чесънът не понася излишна и застояла влага в почвата, затова избягвайте подобни терени, защото в противен случай луковиците загниват и може да загубим голяма част от реколтата.

Напълно откритите участъци, където господстват северни ветрове, също не са подходящи, защото през зимата чесънът може да пострада. Това е актуално и за регионите със спорадични снегове, защото при сериозно понижаване на температурите културата става уязвима от измръзване.

Съветваме ви, да разполагате лехите в посока север-юг, защото в този случай растенията няма да се засенчват взаимно. Чесънът обича светлината и е много важно югът да бъде открит.

Добри предшественици за чесъна

Сеитбооборотът и  благоприятното съседство са важни условия за получаване на отлична реколта. Чесънът се чувства най-добре след отглеждане на краставици, тикви, различни бобови култури, както и след всички зелеви.

Не трябва да се отглежда след домати, картофи и всички видове лук. Тези култури са и лоши съседи, защото страдат от общи болести, а даже и вредители.

Чесънът изглежда непретенциозно растение, но е достатъчно взискателно към почвата. Именно почвеният състав се явява ключов момент за добрата реколта. Естествено, не трябва да подценяваме и останалите фактори – правила за засаждане и съблюдаване на оптималните срокове, които могат да намалят рисковете от възникване на болести.

Културата обича плодородни и добре дренирани почви, които имат нива на киселинност рН 6,5-7 – неутрална. Те трябва да са също достатъчно леки и рохкави. Могат да бъдат песъчливи или чернозем, но в никакъв случай глинести, защото луковиците се развиват бавно и често загниват.

Фитофтората по пипера

Ако почвата е глинеста или глинесто-песъчлива, тогава добавете по една кофа речен пясък на всеки квадратен метър. Може да се използва същото количество некисел торф или хумус, но в никакъв случай свеж оборски тор. 

Преди засаждане почвата трябва да се подготви по следния начин.

1. Първо, трябва да се отделят всички растителни остатъци и плевели така, че земята да остане абсолютно чиста.

2. Обработката на почвата трябва да бъде на достатъчно голяма дълбочина (около 25-30 см), но така, че да се отстранят всички остатъци от корени и камъни.

3. След обработката с помощта на гребло участъкът се подравнява добре, като се разбиват всички буци пръст.

4. Оформяне на лехи, които са от порядъка на 1 метър, като се съобразим с растоянието между редовете, а то зависи от сортовите особености – за едрите оптималното разстояние е 15 см, а за дребните може да бъде до 10 см.

Отличен вариант е отглеждането на чесъна на високи лехи – примерно на 20-30 см. Добре е стените да бъдат укрепени, за да се предотврати свличане на почвата.

Чесънът е доволно уязвима култура и обеззаразяването е задължително, за да бъде защитен от гнилостни инфекции.

Обикновено през есента почвата може да се дезинфекцира с калиев перманганат или меден сулфат, който се използва по-често.

Разтворът на меден сулфат се приготвя, като една супена лъжица се разтваря в 10 л вода. Добре е да бъде затоплен до 30 градуса по Целзий, а един литър е достатъчен за 1 квадратен метър.

За максимален резултат е добре след поливането да се покрие с плътно фолио за едно денонощие.

Калиевият перманганат се използва като розов разтвор, затопля се до 60 градуса – дозата е 1 л на квадратен метър и също важи покриването за денонощие.

С какво да обогатим почвата преди засаждане?

В процеса на подготовката на почвата за зимен чесън е необходимо да се внасят фосфорни и калиеви торове. Няма необходимост в този период от азот, защото той ще се отмие бързо и ще отиде в дълбоките слоеве – така ще стане недостъпен за кореновата система на растенията.

Минералните вещества, съдържащи фосфор и калий, трябва да се внасят задължително. Те са необходими за формиране на пълноценна зелена маса, за наедряване на луковиците до големина, съответстваща на сорта, както и за вкусовите качества.

В значителна степен се дава превес на калиевите вещества, но е добре да се внася и фосфор.

Свежият оборски тор не е желателен, защото влошава качествата и съхранението на луковиците. Добре угнил оборски тор може да се внася до една кофа за 1 квадратен метър. При глинеста почва се внася и по кофа речен пясък, по 15-20 г суперфосфат и калиев сулфат. На кисели почви е необходимо да добавим вар или дървесна пепел.

Това са правилата за подготовка на почвата за зимен чесън, а спазвайки ги, можем да се радваме на добра реколта.

Преди да засадите зимния чесън
129790
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини