Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.08.2021 г.

Хортензията копнее за вода и обича киселичко

За красива градина
Хортензията копнее за вода и обича киселичко

sinor.bg

От ранна пролет големи шапчици от бели, червени или розови съцветия украсяват домове и градини с това прекрасно цвете, хортензията. Отглеждането й обаче има някои характерни особености, които при неспазване може да доведат до неуспех.

Хортензията принадлежи към семейство „Каменоломкови” (Saxifragaceae), а родината е Далечният Изток - Китай и Япония. Известни са 35 вида, като 20 от тях се срещат в Китай. Тези забележителни декоративни растения растат и в Хималаите, а също в Северна и Южна Америка. От средата на миналия век са създадени около 100-на нови сорта, като по-голямата част от тях са студоустойчиви.

Копнеж по вода

Родовото название на хортензията се превежда от латински като „копнеж по вода“, защото по време на израстването си и особено по време на цъфтеж тя изпарява много вода. Затова при недостиг на влага бързо увяхва, а след това трудно се възстановява. При добри грижи цъфти от май до октомври, но за предпазване от засушаване е добре да се мулчира около храстите с окосена трева.

Промяна на цвета

Ако полеем с алуминиева стипца (калиево-алуминиев дисулфат) преди цъфтеж (5 г на 1 л вода), белите цветове стават небесно сини, а розовите – лилави. Ако добавим железни соли към почвата, тогава цветовете се обагрят в синьо.

Хортензията е листопадно растение – след опадане на листата преминава в състояние на покой, който продължава 60-75 дни. При стайно отглеждане трябва да се съхранява в сухи и добре вентилирани помещения. Преди началото на растежа  е добре да се добави почва и се пресади при саксийно отглеждане.

Хортензията обича „киселичко“

Почвената  смес е от 3 части чимова пръст, 3 части листовка и 1 част пясък. Почвата трябва да бъде кисела, като за белите, розовите и червените с рН 4,5-5,5, а за сините рН от порядъка на 3,5-4,5. Използването на хумус и оборски тор не е подходящо, защото причиняват хлороза. Около растенията може да се добавя утайка от кафе и остатъци от плодове, които повишават киселинността.

Подхранване

През вегетационния период е неоходимо да се подхранва на всеки 7-10 дни с минерални комплексни торове. Препоръчва се използване на течни торове за обилен цъфтеж, а за синьо цъфтящите – торове за ацидофилни растения.

Подрязване и оформяне на храстите

Хортензиите се подрязват след 3-4 годишна възраст. Кривите и малките странични издънки трябва да се отстраняват своевременно, оставяйки най-силните за подмяна, тъй като цветовете се формират само върху узрелите леторасли от миналата година. Те се режат на 2-6 пъпки за едри съцветия.

И още цветя, които може да гледате и в саксия

През летните месеци хортензията се нуждае от обилно и редовно поливане, а през есента постепенно се намалява.

През пролетта, с появата на първите листа, количеството поливна вода отново се увеличава.

Размножаване

За размножаване се използват резници или странични разклонения с корени, отделени от храстчето или отводи. За резници се използват млади издънки с дължина 5-6 см с 2-3 междувъзлия, които се вземат през март-април. Те се поставят в дълбоки контейнери, напълнени с пясък на разстояние 4-5 см един от друг и на дълбочина 1,5-2 см. Покриват се с прозрачен похлупак (буркан или бутилка) за 15-20 дни.

Хортензиите могат да се размножават и със семена, но се прилага рядко.

Хортензията се развива най-добре на полусянка. Силното слънце и преките слънчеви лъчи изгарят листата и, а на сянка растат хилави и цъфтят много слабо.

Хортензията копнее за вода и обича киселичко
16576
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Хортензията обича киселите почви
Хортензията - фурор в градината и на терасата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини