Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.08.2021 г.

Проблем ли е киселата почва за растенията?

Съвети към градинаря
Проблем ли е киселата почва за растенията?

sinor.bg

Често наблюдаваме ситуация, при която грижите за плодните и зеленчукови култури са правилни и навременни, но те не се развиват добре. В този случай е необходимо да се потърсят причините за лошия им растеж. Определянето на киселинността (рН) на почвата може да даде навременен отговор на проблема.

В киселите почви концентрацията на соли на алуминия, мангана и желязото са значително по-високи и блокират усвояването на фосфора, калия и магнезия от кореновата система на растенията. Повечето култури  не могат да се развиват нормално в кисела среда, защото постоянно изпитват недостиг на хранителни вещества.

Има и растения, които имат предпочитания към “киселичкото”. Те са известни като ацидофилни култури и растат добре при рН между 3 и 6. рН е показател, отчитащ концентрацията на водородни йони. Киселинният водород може да се намира както в почвения разтвор във вид на разтворими киселини и соли, така и в твърдата почвена част под формата на обменен водород.

Да предотвратим върховото гниене при тиквичките

Киселинно-алкалният баланс се смята за неутрален при рН 6,5-7,5.

Най-точно той се измерва в лабораторни условия, но може да се определя с помощта на уреди, лакмусова хартия или растения-индикатори.

Биоиндикаторите са растителни видове, които имат предпочитания към почви с точно определени нива на киселинна реакция и в зависимост от това се определят като слабо, средно или екстремно ацедофилни.

На кисели почви растат: киселец (обикновен или конски), мъх, лютиче, хвощ, дива мента, трицветна теменуга, детелина (полска и декоративна), очиболец, цариче, живовлек и др.

Но повечето култури не се развиват добре на кисели почви, защо?

В киселите почви растенията не могат да получат най-важния елемент за израстване – азот. В тези почви няма нужните бактерии, отговарящи за него. Алкално-киселинният баланс е много важен, защото болшинството полезни микроорганизми предпочитат неутрална или много слабо алкална почва, което създава проблем не само за растежа и развитието, но и за плододаването на градинските култури. При повишена киселинност има дефицит и на азот, и на фосфор, калий и сяра.

Рецепти как да подобрим киселата почва

Добре е киселинността на почвата да се сведе до слабо кисела или неутрална. Това трябва да се извършва постепенно – в продължение на 2-3 години.

Разкисляването на почвата може да се осъществи по различни начини:

1. Разкисляването с помощта на дървесна пепел може да помогне при слабо и средно киселите почви. Тя не само разкислява почвата, но я обогатява с различни хранителни елементи – фосфор, калий и калций, както и с някои микроелементи.

2. Доломитово брашно – отличен разкислител, който допълнително обогатява почвата с калций и магнезий. Внася се при обработването на почвата, а необходимите количества са между 350 и 600 грама на квадратен метър.

3. Варуване на почвата – след тази процедура рН се увеличава постепенно 4-6 години, след което постепенно се връща в изходно положение. Това налага варуването да се извършва регулярно и се проследява изменението.

Не бива да бързаме с разкисляването на почвата, защото има зеленчукови култури, които проявяват по-висока лоялност към киселинността – картофи (установено е, че при по-ниски стойности на рН стават устойчиви на ризоконтия), домати, пипер, краставици, салати, тикви, тиквички, моркови. Те могат да се развиват и плододават добре в по-широк диапазон на рН – от слабо кисели до неутрални почви.

На кисели почви (слабо и средно кисели) могат да се отглеждат почти всички ягодоплодни култури: ягоди, малини, къпини, френско грозде (бяло и червено), цариградско грозде – може да се каже, че тези почви им харесват. Някои култури, в частност горските боровинки (червени, сини и черни), растат само на кисели почви.

Проблем ли е киселата почва за растенията?
15993
 

Последни материали
Виж
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Свързани материали
Виж
Киселата почва е рай за плесени и заразни гъби
Най-подходяща за зеленчуците е неутралната реакция
При кисела почва внесете вар или пепел
Можете да използвате и сатурачна вар и пепелина
При кисела почва – варувайте
Да създадем гадина на кисела почва
Празници
Тържествено се отбелязват 110 години от откритието на българската млечна бактерия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини