Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.08.2021 г.

Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците

Причини и превенция
Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците

sinor.bg

Проблемът с пожълтяването на краставиците може да възникне по всяко време, но е особено актуален към края на вегетационния период. От здрави и свежо зелени те започват да пожълтяват и повяхват, а това е сигнал, че нещо не е наред. Важно е да знаем какви са причините и как могат да се отстранят.

Преовлажняването на корените е една от най-честите причини за жълтеенето на плодовете. В горещите и сухи дни е нужно щедро овлажняване на почвата на дълбочина около 15 см, но когато температурите значително намалеят и денят става по-къс или природата започне да решава този проблем – започват валежи, тогава трябва да ограничим поливането.

Превръщането на почвата в блато “удавя” корените, малките буквално се задъхват и загниват, ограничава се способността им да хранят растенията, плодовете започват да жълтеят, а това е предвестник за евентуалната им гибел.

Когато почвата наистина е преовлажнена, тогава е задължително да се спре поливането, докато просъхне на дълбочина 3-4 см и поливането се възстановява според необходимостта.

В горещите дни относителната влажност на въздуха е ниска, но в края на сезона се повишава, а влажната среда е отлично място за развитие на патогени.

Краствична мозайка и бактериално увяхване

Друга причина за жълтеенето е краставичната мозайка (независимо от вида и), чиито симптоми са удебеляване и грапавост по листата с характерните мозаечно оцветени петна и пожълтяване на плодовете. Причинява се от вирус и е неизлечимо. Разпространява се от листните въшки, но е важно да знаем, че е невъзможно да се спасят растенията.

Решението е отстраняване и унищожаване на болните растения, по които се забелязват признаци на заболяване, внимателно следене на останалите. Добро правило е профилактичното пръскане на растенията срещу инсектициди преди цъфтеж.

Обикновена мозайка по краставиците

При бактериалното увяхване пък се наблюдава повяхване на листата и появата на малки краставички с жълт или дори оранжев цвят. Причинява се от вид бактерия (Erwinia trachephila), която се пренася от насекоми-вредители. Разпространява се много бързо във вътрешността на растенията, запушва съдовата тъкан, което води до увяхване. На този етап методи за контрол не съществуват.

Гладуващи краставици

Загубата на зелената окраска е признак за загуба на хлорофил, който придава отчетливо зеления цвят и има важно значение за превръщане на слънчевата светлина в енергия. Дефицитът на хранителни вещества у активно плододаващите краставици е обичайно.

Решаването на този проблем, за щастие, е много по-лесен от болестните състояния.

Изрязване на излишните листа, проявяващи хлороза, внасяне в почвата на комплексен – NPK (10:10:10 или 15:15:15) тор на всяко растение според указанията на опаковката. За експресна помощ и при заблатяване на почвата е най-добре да се използва листен тор. Това е най-бързото решение да се доставят нужните хранителни вещества на гладуващите растения.

Трябва да знаем, че: когато краставиците презряват, зеленият цвят, дължащ се на хлорофила, започва да избледнява, което води до появата на жълт пигмент; често тези краставици горчат и не са подходящи за консумация.

Спазването на сроковете за прибиране на реколтата е много важен момент, а те се определят предимно от сортовите особености.

Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците
30599
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини