Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.08.2021 г.

Кога картофите за съхранение са готови за прибиране

Кога картофите за съхранение са готови за прибиране

Времето за изваждане на картофите е важен и отговорен момент, а периодът на прибиране се определя от тяхното предназначение. Ранните картофи и тези за съхранение се прибират на различни етапи на зрелост. При ранните клубените не са още узрели и кората им трябва лесно да се сваля. Изисква се голямо внимание при определяне на точното време, за да могат клубените да запазят пазарните си качества, но и да понасят различните манипулации при прибирането и транспорта.

Техниката на GRIMME Group за отглеждане на картофи, предлагана за тази година

Предназначените за зимна консумация картофи се прибират тогава, когато клубените им са узрели – при разтриване на повърхността на грудката кожицата не се бели и остава гладка. От това зависи как ще съхраним реколтата през зимата.

От какво зависят сроковете за прибиране на картофите?

Сроковете за прибиране на реколтата зависят преди всичко от сортовите особености.

Ако на един картофен участък има храсти с напълно изсъхнали стъбла и други, чиито надземни части са още зелени показва, че са от различни сортове и имат различни срокове на съзряване или са засадени по различно време.

Формирането на реколтата при картофите за съхранение приключва с естественото отмиране на надземните им части – в това време завършва преместването на хранителните вещества от стъблата към клубените.

Как да отглеждаме репички през лятото – полезни съвети

Засъхването на стъблата е сигнал за пълна физиологична зрелост на клубените – в тях вече има максимално количество сухо вещество и нишесте. В последните 30-на дни до естественото отмиране на стъблата протичат процеси на интензивно клубенообразуване и нарастване. След приключване на тези процеси картофите не трябва да остават повече в почвата, защото това води до натрупване на болести в тях и лоша съхраняемост.

Как се определя зрелостта на клубените?

Когато има съмнение дали е време да извадим картофите, тогава изваждаме 1-2 храста и проверяваме състоянието на клубените – ако се отделят лесно от столоните, а кожицата им остава гладка и не се сваля при натискане, това показва, че са узрели.

Често задаван въпрос – трябва ли да се косят стъблата на картофите и кога?

Стъблата на картофите трябва да се косят около седмица преди прибирането им. Това способства за укрепване на кората на клубените. По-ранното отстраняване (2-3 седмици) на надземните части е вредно. Това може да доведе до снижаване на реколтата с 20-25%. Оптималното време е 5-7 дни – тогава няма да има загуби, а кората ще укрепне и стане по-дебела 1,5-2 пъти. Такива клубени се съхраняват добре и загубите при този процес са минимални.

В случаи на силно поразяване от болести или замръзване при отглеждане на късни картофи, необходимо е стъблата да се окосят.

Кога не трябва да се косят надземните части?

В случаи на топло и влажно време окосените стъбла могат да се разрастнат, което ще доведе до изтощаване на клубените и загуба на добив. Съществува и друг проблем – посредством срезовете могат лесно да проникнат възбудители на болести.

При ранно косене голяма част от хранителните вещества ще останат в стъблата и листната маса. Реколтата може да се увеличи за сметка на тези вещества, ако вместо косене се приложи десикация (предварително подсушаване на надземните части с химични разтвори). Действието им ще доведе до отслабване на водозадържащата способност на зелената маса и бързото и обезводняване.

След изваждане на клубените е важно да се оставят на въздух за 1-2 часа – за това време при сухи и топли атмосферни условия те бързо ще просъхнат. При по-продължително сушене могат да получат слънчево изгаряне, което ще доведе до лоша съхраняемост.

След прибиране картофите се съхраняват в тъмни, сухи и проветриви складови помещения, за да не се получава преовлажняване и позеленяване.

Не е препоръчително картофите да се вадят от мокра почва, защото ще се загуби време и ресурс за почистване от пръстта. При много суха и уплътнена почва (особено при механизирано изваждане) се получава увреждане на клубените, а това е сериозен риск.

Кога картофите за съхранение са готови за прибиране
32011
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини