Начало » Новини » Интервю
10.08.2021 г.

При изгоряло пасище веднага изискайте документ от пожарната, за да не останете без субсидия

Миналата година не беше така
При изгоряло пасище веднага изискайте документ от пожарната, за да не останете без субсидия

sinor.bg

Масовите пожари в цялата страна се оказаха поредното тежко изпитание за животновъдите, чиито пасища и ливади бяха засегнати от огъня. Ситуацията е особено страшна за малките фермери с под 300 декара имоти, които дори при 10-15 декара опожарени терени ще бъдат силно засегнати, ако при проверките фонд „Земеделие” ги санкционира. В редакцията на Синор.бг се обадиха стопани с основния въпрос дали ще загубят субсидиите си, ако част от ливадите им са минали през огън.

Оказва се, че отговор има и той е даден от зам. министъра на земеделието Крум Неделков, който в края на миналата седмица се срещна с представители на Обединени български животновъди. Извънредната среща се проведе по искане на бранша и на нея са обсъждани редица проблеми, свъзани със засушаването и резкия скок в цените на консумативите, поясни овцевъдът Бойко Синапов. „Поставихме въпроса с пасищата и ливадите поради усложнената обстановка след пожарите в Старосел, защото колеги бяха пострадали силно”, обясни животновъдът.

Отговорът на министерството е, че всеки животновъд, засегнат от пожарите, е длъжен веднага да се обърне към областната противопожарна служба, откъдето да му се издаде документ, доказващ, че опожаряването е станало не по негова вина. Веднага след това той трябва да представи този документ в Областната служба „Земеделие” по местонахождение на имота.

Въз основа на това доказателство експертите от фонд „Земеделие” ще имат информация за стихийното бедствие и при проверките в страната фермерите няма да бъдат ощетени. Ще припомним, че само преди година тази организация липсваше и земеделски стопани от ямболското село Лесово не получиха субсидиите си, въпреки че нивите им бяха опожарени от стихийно възникнали пожари.

На срещата си със зам. министър Неделков животновъдите са поставили още един сериозен проблем и той е свързан с избора на стопанствата, които фонд „Земеделие” промерява чрез така наречения „риск анализ”.

От 14 години биват проверявани само едни и същи стопанства, докато много други остават извън тези проверки”, обясни Бойко Синапов. Затова и животновъдите са поискали обяснение от администрацията, но на този етап не са получили удовлетворяващ отговор.

Успокояващото след срещата е, че все пак служебният зам. министър е поел ангажимент да търси финансов резерв за подпомагане на бранша по de minimis, необходим за доставка на фуражите за зимата. „Всички колеги са под стрес от ниските изкупни цени на суровото краве и овче мляко, които изобщо не могат да покрият нарасналите разходи на стопанствата”, обясни още Синапов. В момента литър краве мляко се купува по 65-70 ст., а на финала на изкупуването на овчето мляко цените са били в рамките на 1 – 1,30 лв. за литър, което е крайно недостатъчно да покрия разходите на бранша.

От министерството са съобщили, че в случай на забавяне в актуализацията на бюджета ще се търсят резерви за навременно подпомагане на животновъдите.

Екатерина Стоилова

При изгоряло пасище веднага изискайте документ от пожарната, за да не останете без субсидия
26349
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
В България липсва ефективно стопанисване
Между 50 и 100 хиляди декара гори загиват от пожари всяка година
Среща с бранша
Програма срещу щетите от наводненията в горите
Срещи
Иновативни решения при борба с пожари и градушки
Традицинни инструктажи
Обучение за гасене на пожари в горите преди сезона
България е максимално пощадена според данните на Евростат
Гърция регистрира най-високи икономически загуби от промените в климата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини