Начало » Новини » Коментари
28.07.2021 г.

Администрацията отива на поправителен заради напояването и Плана за възстановяване

Тема с продължение
Администрацията отива на поправителен заради напояването и Плана за възстановяване

sinor.bg

След вчерашната близо двучасова среща, която браншовите организации в земеделието имаха със зам. министъра на земеделието Георги Събев и с представители от Министерството на околната среда и водите, по повод орязването на средствата за възстановяване на напоителните системи в страната, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост, днес дискусиите ще продължат. Този път с участието и на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който вчера не успя да присъства на срещата в агроминистерството.

Ще припомним, че комитетът по коригиране на националния план буквално сюрпризира земеделската общност с решението си да отпадне проектът за реконструкция на основните хидромелиоративни системи, за които бяха предвидени близо 850 млн. лв. Земеделската общност приветства първоначално предложения й проект, тъй като чрез него държавата щеше да възстанови немалка част от силно ерозиралата мрежа на държавното предприятие „Напоителни системи”.

Мотивът за отпадането на този проект от националния план, по думите на зам. министъра на земеделието Георги Събев обаче е, че с реализацията му площите за напояване щели рязко да се увеличат, което било рисковано за икономичното разходване на водните залежи. И това било посочено от страна на Еврокомисията при обсъждането на проекта на националния план.

Позицията на зърнопроизводителите

Земеделските производители обаче са категорични, че в преговорите с ЕК сегашното ръководство на министерството не е представило цялостната картина за състоянието на поливните съоръжения в страната. Защото, ако Гърция, която също има одобрен план за напояване, ще разшири ползването на подземните си ресурси, то със своя проект България търси спасение за земеделието си, защото в момента нейното напояване е почти сринато, посочиха експерти, присъствали на вчерашната среща.

От един милион декара поливни площи, които страната ни имаше преди 30 и повече години, днес вода достига за около стотина хиляди декара. Всички помним как преди седмици помпите на поливните станции в Карнобатско се счупиха, заради което производителите на пипер останаха без вода. И ако не се намери ресурс за спешна реконструкция на съоръженията, производството на плодове и зеленчуци наистина е обречено. 

Пред Синор.бг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов посочи, че всички браншови организации в земеделието, включително и синдикатите са категорично против орязването на бюджета за селско стопанство в плана за възстановяване на страната. „Последиците от Ковид кризата са пред очите ни, а и негативите от миналогодишната суша ще напомнят на колегите поне още няколко години. Затова е крайно необходимо планът за възстановяване на напояването да остане - дори в ревизиран вид”, посочи още Костадинов.

Заради счупени помни производителите на пипер останаха без вода

Фермерите чакат отговор и на въпроса къде е пренасочена останалата част от бюджета, предварително определен в първия вариант на план за възстановяване, който беше договорен през април с Брюксел. Вероятно днес вицепремиерът Пеканов ще внесе яснота около преговорите с ЕК и за причините, предизвикали необичайните корекции, орязали инвестициите в напояване, които браншът очаква от държавата повече от 15 години.

Екатерина Стоилова

Администрацията отива на поправителен заради напояването и Плана за възстановяване
14273
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Министър Вътев: Реализацията на проектите за възстановяване на хидромелиоративната система в страната се движи по план
До 15 723 дка ще се напояват в Сливенско и до 15 321 дка в Шуменско по мярка 4 от ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини